Oväntat besök & Långkok

Nä, det blev inget IKEA besök för oss igår. Min övertalningsförmåga var, inte helt oväntat, inte tillräckligt bra! Men istället fick vi oväntat besök av vänner på eftermiddagen. Hur mysigt som helst! 
 
Vi pratade det här med att komma på oväntat besök hos vänner och bekanta. När vi bodde inne i stan var detta ett extremt sällsynt fenomen men här ute på landet förekommer det dagligen. Vad tycker man om det egentligen? Jag som har ett "litet lätt" (HAHA) kontrollbehov blev tidigare svettig av bara tanken med oväntat besök. Men nu på äldre dar och när jag nästan dagligen upplever det har jag faktiskt ändrat uppfattning och tycker det är väldigt trevligt när det en lördagseftermiddag plingar på dörren. För egentligen, hur ofta gör man så viktiga saker att man inte har tid för vänner och familj?! Aldrig! Så, vilket läger tillhör ni? För eller emot spontan besök? 
 
Söndag + spagetti & köttfärssås = sant! 
 
Va, spagetti och köttfärssås till söndagsmiddag?! Har hon blivit knasig på riktigt, detta är ju vardagsmat!?, tänker ni nu kanske. Men just detta recept på köttfärssås lämpar sig inte speciellt bra efter jobbet en vanligt onsdag, för då hinner man få X antal blodsockerfall innan maten står på bordet. Denna härlighet ska nämligen stå och puttra i minst 1,5 timme, gärna 2. Men tro mig, detta blir världens godaste köttfärssås! De där vardags 10-minuters såserna kommer smakmässigt inte i närheten. 
 
När ni ändå är igång med detta långkok, gör en rejäl satts och frys in det som blir över i lagom portioner. Perfekt att ha på lut i frysen! Köttfärssås kan lätt förvandlas till t.ex. lasagne, piroger eller varför inte mumsiga creps. 
 
Psst, Ni glömmer väl inte den riven parmesan och en skvätt ketchup vid servering? 
 
Världens godaste köttfärssås

Bästa köttfärssåsen

En rejäl satts

800g köttfärs
2 gula lökar - hackade
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar - hackade
10 champinjoner - skivade
4dl oxbuljong
2 burkar passerade tomater
1dl rödvin
2st lagerblad
chiliflakes
basilika
Salt och peppar
 
Börja med att bryna köttfärsen. Tillsätt sedan lök, vitlök, selleri och champinjoner. Låt fräsa ytterligare en stund. Tillsätt sedan tomater, buljong, rödvin, chiliflakes och lagerbladen. Rör om ordentligt och låt sedan köttfärssåsen puttra under lock i ca 2 timmar. Smaka av med basilika och salt&peppar. 
 
Servera med nykokt spagetti och riven parmesan. 
 
Pernilla Heijdenbeck Persson

När du skriver champinjoner, är det färska eller konverserade du menar?

Svar: Jag har färska men vilket som funkar finfint :-D
Emmelie