- Rut, låt Gun-britt vara!
- Gun-britt bråka inte med Rut!
- Signe, klappa försiktigt på katterna
- Katterna, lek snällt!
- Gun-britt, jag menar Signe...Sebastian, näää Rut...va sjutton, vem är vem!?!
De 5 mest använda meningarna hemma hos oss, en helt vanlig dag...
Vad är er höjdpunkt idag, vad är värt att fira med tårta denna fredagkväll i ert liv?
När jag fyllde år för si sådär en månad sedan så letade jag tårtinspiration på nätet och snubblade över ett recept på en banantårtbotten inne hos
Ulrika. Geniknölen började genast arbeta frenetiskt och poff så dök det upp kola, poff så kom det salta jordnötter och slutsmällen blev choklad. Så var denna underbara födelsedagsskapelse född.
Tårtan är som ni förstår lätt, kalorisnål och fräsch... Mja, inte riktigt va? Trotts att tårtan är bakad i en liten springform så räcker den lätt till 10 personer. Men behöver nämligen bara en liten liten bit för att ha stillat sitt sockersug för resten av året.
Tårtan innehåller karameilliserad mjölk som man gör genom att koka en burk kondenserad mjölk i vatten under ca 4 timmar. Vet ni föresten varför man uppfann kondenserad mjölk? Jo, det var så illa att de stackars kossorna blev sjösjuka ute till havs på långseglingarna och slutade producera mjölk och då fick man helt enkelt förvara mjölken på burk istället. Genialiskt!
Banantårtbotten
1 form - 18cm
125g mjukt smör
175g socker
2st ägg
2st mosade bananer
1tsk bikarbonat
1msk kokande vatten eller mjölk
1tsk bakpulver
225g mjöl
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
Rör i de mosade bananerna och bikarbonaten som du rört ut i den kokande vätskan.
Tillsist blandar du mjölet med bakpulvret och rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Häll smeten i en smord springform och grädda kakan i en 180grader varm ugn i ca 50 minuter.
Låt svalna helt.
Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
Salta jordnötter - grovt hackade
Marsfluff
3dl grädde
180g mars
Värm grädden men den får absolut inte koka. Smält ner marsgodiset i den varma grädden och ställ blandningen i kylen över natten. Vispa sedan fluffen fluffig. (hihi)
Dela nu tårtbotten så du får tre delar och sedan är det dags för fyllning!
Lägg en bit tårtbotten längst ner. Bred ut halva burken med karamelliserad mjölk över botten och toppa med ett lager salta jordnötter och till sist ett tunnt lager marsfluff. På med tårtbotten nummer två och upprepa processen ännu en gång.
Garnering
1 påse Maltesers
Salta jordnötter - grovt hackade
Täck banantårtan med marsfluff och garnera hela härligheten med maltesers på toppen och salta jordnötter på kanterna.
Låt gärna tårtan stå och safta till sig ett par timmer eller över natten innan ni hugger in.
wow så smarrig den ser ut!