Vardagslunk & Vegetariskt
Måndag, början på en ny vecka och en nystart på jobbet för många efter en härlig semester. Nu när vardagen rullar in för många behöver vi fylla receptlådor och frysar med enkla, goda och snabba middagar.
Jag och minime älskar falafel, ni vet de där urgoda kikärtsbollarna. Sådana ligger ofta och lurar i vårt kylskåp för middagar när tiden inte räcker till. Herren i huset jublar som sagt inte över vegetarisk mat men han gnäller åtminstone inte i dagar när han blir serverad falafel, vilket är gott betyg mina damer och herrar!
Om man vill steka eller ugnsbaka sina falafel är en smaksak men oj va enkelt och snabbt det går och slänga in en plåt i ugnen...just saying...
Falafel
ca 25st
10dl kokta kikärtor
2st stora vitlöksklyftor
4-6msk mjöl
salt, peppar, spiskummin, torkad koriander, cayenpeppar, paprika & massa klippt persilja
Lägg alla ing. i en matberedare och mixa till en slät smet.
Snåla inte med kryddor men kydda efter smak och tycke!
Rulla små bollar utav smeten och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja.
Grädda mitt i ugnen på 225grader i ca 15minuter.
alt.
Stek bollarna (det är lättare om de är platta) i lite olja på medelvärme tills de fått fin färg.
Servera falafeln tillsammans med pitabröd/tortilla, någon god sås, salsa och grönsaker.
Alltså MUMS! Har faktiskt aldrig ätit falafel, men nu när jag blivit vegetarian och allt så är det ju ett utmärkt tillfälle att testa. Tack för receptet! :)