1 dag kvar & Julrester

Nu är det inte många timmar och minuter kvar tills vi sitter där med ett kylskåp fyllt till bredden utav julrester som aldrig vill ta slut. Någonstans runt dag nummer tre vill man aldrig mer se en köttbulle och ännu mindre veta av en Aladinask! Då mina damer och herrar plockar vi fram gratängformen och gör om julskinkan till en ljuvlig gratäng. En helt ny maträtt som gör att man ser julresterna med nytt ljus!
 
Vad gör ni med era julrester? 
 
 
Gratäng på överbliven julskinka
 
500g julskinka eller kassler - i bitar
1/2st purjolök - hackad
5-6st potatisar - skalade och skivade i tunna skivor
3-5dl grädde
riven västerbottenost
salt, peppar & torkad timjan
 
Stek skinkan och purjolöken hastigt i lite smör. 
 
Varva potatisskivor och skinkblandningen i en smord ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och torkad timjan mellan varje lager.
 
Häll över grädden och toppa med den rivna osten.
 
Grädda gratängen mitt i ugnen på 200grader i 50-60minuter eller tills potatisen är mjuk. Täck ev. med folié om gratängen får för mycket färg.
 
Servera gratängen tillsammans med en stor sallad. 
 
Kassler - gratäng - jul - rester - skinka