12 dagar kvar & Årets julfluga

Tidigare i veckan gick minime sitt allra första luciatåg på förskolan! Jag och herren i huset satt stolta som tuppar på första raden och ÅÅÅåååade oss över vår söta lilla dam iklädd ett vitt lucialinne, glitter runt midjan och ett litet ljus i handen. Det där med glitter i håret köpte inte den lilla envisa tärnan... Jag förstår henne, man minns själv glitterklitortyren!
 
Årets julbakfluga är utan tvekan Saffranssemlan. Jag var inte sen på att skriva upp detta spännande bakverk på min julbaklista i år. Jag gjorde en minivariant med en apelsinmandelmassa som fyllning. Om man som jag tycker att semeldagen borde vara en helgdag kommer man bli en smula besviken. Semlor är ändå semlor och detta är deras lite smått jobbiga kusin. Goda men det är ju inte semlor...
 
Har ni testat?  
  
 
Luciasemlor i miniformat
 
ca 40st
 
150g smör
5dl mjölk
50g jäst
2dl socker
2krm salt
2 påsar saffran (1g)
14-15dl vetemjöl special
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm mjölkblandningen till 37grader.  
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig. 
 
I med socker, salt, saffran samt de mesta av mjölet. Arberat ihop till en smidig deg. 
 
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter. 
 
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i bitar. Rulla bitarna till runda semelbullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. 
 
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter. 
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
 
Grädda på 200grader ca 5-8 minuter. 
 
Låt kallna!
 
Fyllning:

mandelmassa
grädde
rivet apelsinskal
 
Riv mandelmassan grovt. Tillsätt sedan ovispad grädde och rivet apelsinskal tills du får en krämig fyllning. 
 
Skär av toppen på semelbullarna och gröp ur en del av innehållet så det bildas ett hål.
 
Fyll hålet med mandelmasskrämen. 
 
Topping:
 
vispad grädde
florsocker
 
Spritsa eller klicka ut vispad grädde över mandelmassan. 
 
Toppa med locken och pudra över florsocker. 
 
Saffran - Semlor - jul - lucia - lussebullar - saffransselmor