Maskiner i pastellfärger & Rutor utav råg
Den här helgen måste ha haft eld i rumpan för den har bara swishat förbi! Full rulle från morgon till kväll, väggarna är nu iklädda de finaste utav tapeter, listerna är spikade på plats och våra fönster har fått sällskap utav både gardiner och fönsterbrädor.
Nu kan jag personligen inte ta åt mig äran utav helgens hårda slit. Nej, här lever vi på 1700-talet och jag passar barn, lagar mat och erbjuder fika medan manliga muskler trimmar vårt hus. Inte mig emot, jag trivs bättre fastkedjad vid spisen än vid sågen, om inte annat är det bra mycket säkrare att hålla mig borta från livsfarligt stora maskiner som inte är i pastellfärger.
Spisen har gått varm i helgen och det har lagats allt från citronkaka (Sebastian jublar) till blåbärspannkakor (Signe jublar) men något brödbak hann jag inte med trotts att det är min helgtradition. Däremot kan ni få ta er en titt på förra helgens bak, rågsiktsrutor med smak utav anis och färnkål. Ruskigt goda till den där potatissoppan som serverades till!
Rågsiktsrutor
ca 18st
1pkt. jäst
1/4dl smält smör
5dl mjölk
1,5tsk salt
1msk mörk sirap
1msk brödkrydda
ca 10-12dl rågsikt
Smula jästen i en bunke.
Värm smör och mjölk till 37grader och slå degvätskan över jästen. Rör tills den löst sig.
Tillsätt sirap, salt, krydda och det mesta utav mjölet. Arbeta tills du fått en smidig härlig deg och tillsätt mer mjöl om du behöver.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Kavla ut degen till en avlång platta och skär ut degen till ca 18st rutor.
Lägg rutorna på bakplåtsklädda plåtar och låt dom jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.
Grädda brödrutorna i en 225grader varm ugn i ca 8 minuter.
Jag känner likadant, jag trivs vid spisen :) Åh vilka goda rutor du gjort, de måste testas :) Kram