En högsta önskan & Kalasfolk
Från och med 1 September och hela vägen fram till 31 December är våra veckoslut konstant uppbokade. Av lilla familjens samlade släkt har 99% bestämmt sig för att födas under dessa 3 månader. Med skilda föräldrar och 4 uppsättningar med familj så fårstår ni själva att vi ensamma står för större delen utav Sveriges tårtakonsumtion under hösten.
Både jag och herren i huset drar våra strå till stacken när det kommer till födelsedagsfirandet, höstbarn som vi är. En sak står år efter år högst upp på Sebastians önskelista, en smörgåstårta! Så när vi bjuder in till kalas är det inte direkt ovanligt att mötas utav ett hav med smörgåstårtor.
Ska ni också fira något i höst är detta mitt favoritrecept när det kommer till den där klassiska smörgåstårtan. Sebastian låter sig hälsa att köttbullar är ett måste på toppen utav smörgåstårtan för att den skall gå igenom besiktningen. Personligen föredrar jag en skaldjursvariant men det får bli någon annan gång för nu ska vi iväg på kalas...
Klassisk smörgåstårta
6-8bitar
8*4 skivor vit formfranska - kantskärd
Grundröra
2,5dl vispgrädde - lösvispad
2msk majonäs
0,5dl creme fraiche
salt och peppar
Blanda ihop alla ing.
Fyllning 1
1burk bredbar leverpastej
1,5dl grundröra
0,5dl finhackad inlagdgurka eller bostongurka
Blanda ihop alla ing.
Fyllning 2
3st hårdkokta ägg - hackade
1dl mjukost
Blanda ihop alla ing.
Fyllning 3
1paket skinka - hackad
1burk mimosasallad (200g)
Blanda ihop alla ing.
Lägg ut 8st skivor bröd på ett serveringsfat. Bygg tårtan lager för lager med bröd i mellan.
Avsluta genom att täcka hela tårtan med ett tunt lager grundröra.
Ställ in tårtan i kylen för att vila, gärna över natten.
Innan servering är det dags att dekorera tårtan. Bara fantasin sätter gränser!
Förslag på dekoration; sallad, gurka, tomat, kokta ägg, skinka, ost, vindruvor, mandarinklyftor, köttbullar, räkor, rom, physalis, citron/apelsinskivor, salta pinnar, dill, persilja...
Åh ser mumsig ut, vore kul att testa!