Vems dag? & Bästa Bullen
Var sak har sin dag och idag är det alla småbarnsföräldrars bästa vän vi firar lite extra! Ja, idag hurrar vi för kaffet på det svarta guldets alldeles egna dag. På söndag, den 4 oktober går ännu en speciell dag utav stapeln, då är det klassikern kanelbullen som får stå i centrum på fikaborden runt om i Sverige. Så för att ni ska hinna knåda, jäsa och dona innan söndag bjuder jag idag på mitt favoritbullrecept. Denna gången fyller jag självklart gifflarna med en kanelfyllning men gifflar kan man egentligen fylla med vad man vill, t.ex äpple. Denna bulldeg är helt enastående och min go to när det vankas bullbak här hemma i lilla huset. Därför blir detta recept även mitt bidrag till Månadens sötsak som passande nog denna månaden är "Bästa Bullen".
Kanelgifflar
16st
Deg
75g smör
3dl mjölk
1tsk kardemumma - nystött
50g jäst
1/2tsk salt
0,5dl socker
ca 7dl vetemjöl special
Fyllning
ca 200g mjukt smör
0,5dl socker
1-2msk kanel
Pensling
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Börja med att göra degen till gifflarna genom att smälta smöret. Häll i mjölken och den nystötta kardemumman i det smälta smöret och låt det bli fingervarmt, 37grader. Smula jästen i en bunke och och rör ut den med mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Knåda degen i maskin eller för hand tills du har en smidig deg som släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Blanda alla ing. till fyllningen väl.
Efter ca 45 minuter är det äntligen dags att baka ut dina gifflar. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt. Dela i två delar och kavla ut varje del till en stor rund kaka. Skär varje kaka i 8 trekantiga bitar och bred ut en klick fyllning på varje bit (lämna spetsen utan fyllning).
Rulla ihop varje trekant till en giffel genom att rulla den breda kanten mot spetsen. Böj till gifflarna lite lätt och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk 30minuter. Undertiden hinner du städa undan och värma ugnen till 225grader.
Pensla dina gifflar med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225grader ca 8minuter eller tills gifflarna fått fin färg
Mums, är så taggad på kanelbullens dag!