12 dagar kvar & Långpannebak

I morgon kommer hon! Fröken lucia, tätt följt av sina vapendragare med ljus, skönsång och självklart en bricka med någon riktigt god lussebulle. Om ni inte redan bakat er mätta på saffransbullar efter gårdagens djupdykning i arkivet kommer här årets lussebulle hemma i lilla huset. En variant som bakas i långpanna och som är fylld med mandelmassa, äpple och kanel. Det bästa med att baka i långpanna är att det räcker till hela släkten, några grannar och en och annan hungrig lucia. Eller så räcker det precis lagom till en tvillingammande mamma. För fy bubblan så hungrig jag är dygnet runt. Mamma, ladda frysen och kyl full tills vi kommer. Jag kommer garanterat äta er ur huset! Det är ett löfte.   
 
 
Lussebullar i långpanna
 
ca 16st bullar
 
25g jäst
ca 7dl vetemjöl special
1 nypa salt
2,5dl mjölk - 37grader
1 kuvert saffran
0,5dl socker
75g mjukt smör
1 ägg
 
Rör ut jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda ordentligt, minst 5 minuter i maskin. 
 
Låt degen jäsa övertäckt i 40minuter. 
 
Fyllning:
75g mjukt smör
2tsk kanel
75g riven mandelmassa
1 litet rött äpple - rivet
 
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. 
 
Kavla ut den färdigjästa degen till en rektangulär platta och bred över fyllningen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. 
 
Lägg bullarna med lite mellanrum i en mindre långpanna klädd med bakplåtspapper. 
 
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. 
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rejält med pärlsocker. 
 
Grädda bullarna mitt i ugnen på 200grader i 20-25minuter. 
 
Saffran - bullar - jul - kanel - lussebullar - lussekatter - mandelmassa