19 dagar kvar & Ton av pepparkaka

Ett nästan lika hett ämne som "hur man får till de saftigaste lussebullarna" är "vilket recept som ger den godaste mjuka pepparkakan". Varje år väljs ett recept omsorgsfullt ut och provbakas här hemma i lilla husets julröda kök. Första bloggåret hade jag tydligen inte hyffs nog att bjuda er på ett recept men förra året blev det en variant med mjölk och lingonsylt. Efter mycket hjärnaktivitet föll årets val på ett recept som precis som förra året innehåller lingonsylt men där mjölken ersatts med syrlig creme fraiche.
 
Problemet med att jämföra recept som bakats en gång för ett år sedan är att jag inte för alla pengar i världen kan minnas hur förra årets mjuka pepparkaka smakade. Jag skulle gissa på att den hade en ton utav pepparkaka och lingon, men vem vet?! Årets variant är i alla fall både pepparkakig och saftig. Men för att vara på den säkra sidan är det lika bra att ni testbakar båda sorterna. Än är det lång tid kvar till julafton...     
 
 
Mjuk pepparkaka
 
100g smält smör
2 ägg
2,5dl socker
1,5dl creme fraiche
1,5tsk malen ingefära
1,5tsk malda nejlikor
1,5tsk nystött kardemumma
2tsk kanel
1tsk bikarbonat
3,5dl mjöl
1dl rårörda lingon
 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och creme fraiche. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dessa i äggsmeten. Rör sist ner de rårörda lingonen. 
 
Häll smeten i en smord och bröad form. 
 
Grädda kakan mitt i ugnen på 200grader i ca 45minuter. Täck ev. kakan med folie halvvägs om den får för mycket färg. 
 
jul - mjuk kaka - mjuk pepparkaka - pepparkaka