5 dagar kvar & Julens tvåa

Ska sanningen fram så tycker jag att vörtbrödet är julens stora stjärna när det gäller bröd. Med russin såklart! Därför tycker jag lite synd om kavringen som även han är ett julbröd men som lätt kommer i skymundan när storebror ligger och glänser i brödhyllorna. Det är ju även det ett jättegott bröd med sin söta smak tillsammans med den starka senapen och salta julegrisen.  
 
Nu är tiden knapp och det är inte många dagar kvar till den stora dagen. Golven skall dammsugas, knäcken kokas och klapparna rimmas. Det kan helt klart kännas lite överambitiöst att baka bröd mitt uppe bland skurhinkar och kladdiga kastruller. Lugn, bara lugn. Vill ni ha hembakat bröd till julbordet på lördag är detta ett supersnabbt "röra-ihop-bröd" som inte kräver jäsning, passning eller gullegull.    
 
 
Snabb Kavring
 
1 bröd
 
4dl rågsikt
2dl mjöl
1/2tsk salt
0,75msk bikarbonat
0,5msk bakpulver
2dl mörk sirap
3dl filmjölk
 
Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Jag brukar blanda de torra för sig och de blöta för sig för att sedan röra ihop de två. 
 
Klicka ut smeten i en smord avlång brödform. 
 
Grädda brödet i nedre delen utav ugnen på 175grader i ca 1 timme. Känn efter med en sticka så att brödet är klart. Täck ev. med folie och brödet får för mycket färg. 
 
Bröd - jul - kavring