Restsnittar & Handblåsor

Vi har alltid en stor skål med nötter framme under julen. Det är gott att kunna knäcka sig en liten nöt mellan lunch, fika, godis och middag. Dessutom är skålen rysligt elegant ståendes på köksön. Men nu är julen slut och det var dags att använda upp de sista stackars hasselnötterna som ingen vill bemöda sig med att äta. Senare, efter att ha knäckt si sådär en miljard nötter, togs dessa ljuvliga hasselnötssnittar ut ur ugnen. De är värda både blåsor i handen och tumkramp!   
 
 
Hasselnötssnittar
 
100g mjukt smör
1dl socker
2msk ljus sirap
2,25dl mjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1,5dl finhackade hasselnötter
ca 1/2dl chokladknappar
 
Vispa smör, socker och sirap krämigt. 
 
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och hasselnötter.
 
Rör ner mjölet i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt chokladen på slutet. 
 
Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en rull. Lägg på bakpappersklädd plåt. 
 
Grädda mitt i ugnen på 175grader i ca 15minuter. 
 
Skär längderna diagonalt till snittar direkt när de kommer ut från ugnen. Låt kakorna svalna på plåten. 
 
Choklad - Hasselnötter - hasselnötssnittar - småkakor - snittar