5 dagar kvar & Adventsljuset

Nu är det dags att ge ännu en utav mina juleböcker lite extra kärlek. Idag skiner ljusstakeljuset på GOD JUL: kakor, knäck och karameller som är en enklare receptbok för de större barnen eller de lite köksskygga. Traditionsenliga julrecept är uppblandade med nykomlingar och pyssel. En perfekt liten julklapp till en bakglad 10-åring i din närhet.   
 
 
Risnougat är ett utav de många recepten ur boken. Ett för mig nytt recept som jag aldrig tidigare trillat över. Så medan ni väntar på att er bokbeställning ska trilla ner i brevlådan kan ni testbaka detta sålänge. En söt, salt och krispig liten gobit som passar utmärkt på julens gottebord.  
 
Risnougat, till vänster på nedersta fatet

Risnougat

20st
 
125g smör
3/4dl ljus sirap
1,5dl socker
100g nougat
1dl osötad jordnötssmör
1dl grovhackade salta jordnötter
4dl puffat ris
 
Smält smöret i en kastrull. Häll i sirap och socker. Låt koka i 4 minuter och ta av från värmen. 
 
Hacka nougaten i mindre bitar och låt den smälta i smeten tillsammans med jordnötssmöret. Grovhacka jordnötterna och blanda dem och 3dl puffat ris med smeten. 
 
Klä en form med bakplåtspapper (20*30cm) och häll ner nougatsmeten. Strö över resterande puffat ris ovanpå. Låt stelna i kylen. 
 
Skär i mindre bitar och servera kalla. 
 
god jul: kakor, knäck och karameller - godis - jul - julgodis - kokböcker - nougat - risnougat