Bra start på dagen

 
Frukostgranolan står redo på köksbänken
 
En kopp kaffe och en god frukost framför nyhetsmorgon med en glad (helst sovande) bebis jämte mig. Så ser en bra start på dagen ut för mig en helt vanlig vardagsmorgon. När man har tröttnat på gröt och rostade smörgåsar med marmelad så är hemmagjord granola ett gott alternativ.   
 
Att göra sin egen granola är gott, enkelt och bra mycket nyttigare än de där kaksmulorna förklädda till frukostflingor man kan köpa i affären. Dessutom får man själv bestämma hur mycket nötter & torkad frukt man vill ha i. På så sätt blir man inte besvikan när man bara får en skål med havregryn på morgonen för att det snålats med det gottiga. 
 
Nedanför ser ni vad jag hade i min granola denna gången. Tjusningen är att använda de nötter och frukter man gillar bäst och är sugen på för tillfället.
 
Rostad Granola med frön, nötter och frukt

Rostad Granola

2dl havregryn
2dl rågflingor
1dl cashewnötter
1dl sötmandel
0,5dl linfrön
1dl pumpakärnor
0,5dl solroskärnor
0,5dl flytande honung
0,25dl olja
0,5dl vatten
 
Blanda allt i en stor skål och häll ut i ett jämnt lager på en plåt. Rosta i ugnen på 175grader i 30-40 minuter. Rör om då och då under rostningen. 
 
0,5dl russin
0,5dl torkade bananchips
0,5dl torkade blåbär
8st torkade aprikoser 
0,5dl kokos
 
Blanda i torkad frukt och kokos i granolan. Låt svalna och häll i lufttät burk. 
 
Strö granolan över filen på morgonen. 
Anonym

Vad är skillnaden på granola och musli?

Svar: Granola är rostad, så slänger du inte in det i ugnen blir det vanlig musli istället :-)
Emmelie