17 dagar kvar & FoodSaver

I början utav året lovade jag dyrt och heligt att 2017 skulle bli året då denna stora familj minskade sitt matsvinn. Någon perfektion i ämnet har vi ännu inte uppnått så förstå min upprymdhet när jag fick möjligheten att testa en FoodSaver. Kanske är detta den sista puzzelbiten för en mer matsmart vardag... 
 
 
Syre, en toppenbra grej för oss människor men en midra bra grej för våra matvaror. En FoodSaver är alltså en manick som genom att avlägsna syret i påsen eller burken bidrar till en ökad livslängd på våra livsmedel och där med hjälper oss att minska vårt matsvinn. Att se till att vi använder våra fina vakuumförpackade livsmedel, det ansvaret ligger fortfarande på oss! Men vi har i alla fall skapat oss mer tid. Tid och möjlighet för våra matrester att överleva våra stressiga vardagar när inspirationen tryter och den sista skvätten köttfärssås puttas längre och längre in i kylskåpet.   
 
 
Julafton närmar sig med stormsteg. Julmaten lagas, äts och så...rester...i all oändlighet. Sällan har jag skådat ett mer lämpligt tillfälle för FoodSaving! För handen på hjärtat, även en julgalning som mig tycker att julmaten förlorar sin glans när juldagen har passerat. Låt oss därför ta våra julrester och göra om dom till nya och goda rätter som får oss att att längta efter kvällsmaten hela vintern lång. 
 
99% mina bakade godsaker läggs i frysen i väntan på gäster eller en snöig dag. Gårdagens saffranskaka, eller ja, det som räddades efter Sallys kakfrossa ligger nu vakuumförpackat i frysen. I januari när lucia känns långt borta och tomtarna är undanplockade blir dessa kaksmulor goda dammsugare eller varför inte sånna där trendiga cake pops. 
 
 
Den sista biten utav julskinkan kan bli en snabb skinksås, en ost-och skinkpaj, varm smörgås eller en gratäng. Perfekt när vardagen drar igång igen efter den lata julledigheten. Som ni hör finns det massor att göra av våra skinkrester. Ingen gris ska någonsin mer slängas i onödan! 
 
Och så har vi prinskorvarna. Det brukar väl knappas bli några kvar i denna korvtokiga familj men skulle turen vara på vår sida så blir det inlindade prinsar efter en heldag i pulkabacken.  
 
 
Inlindade korvar
 
ca 30 korvar
 
25g jäst
1,5dl fingervarm mjölk (37grader)
1,5dl fingervarmt vatten (37grader)
60g smält smör
1tsk salt
1msk socker
1tsk bakpulver
6-7dl vetemjöl special
 
ca 30st prinskorvar (eller vanlig varmkorv delad på mitten)
 
Rör ut jästen i den fingervarma mjölken, vattnet och smöret. Tillsätt de övriga ing. och arbeta ihop till en smidig deg. 
 
Dela degen i ca 30bitar och rulla ut varje bit till en lång rulle. Ta en korv och linda en rulle runt. Lägg korvarna med skarvarna neråt på bakplåtsklädda plåtar. 
 
Låt korvarna jäsa under bakduk i ca 40minuter. 
 
Pensla degen med ett uppvispat ägg med en skvätt grädde i.  
 
Grädda mitt i ugnen på 250grader i ca 8minuter. 
 
Sätt ugnen på 250grader. Ställ in brödet långt ner och sänk värmen till 225grader. Grädda brödet  i 20-25 minuter. 
 
foodsaver - inlindade korvar - jul - julskinka - korv - köksprylar - picknick - rester - skinka