Uppståndelse & Julnedräkning

Två år har kommit och gått! Små har blivit stora och större har blivit störst. Det är egentligen inte mycket som är som förr. Verken hos oss eller resten av världen. 

Fröken Signe har fyllt 6år, börjat skolan och där med blivit lite utav en minitonåring. 

(null)
(Första skoldagen)

Sally och Konrad har fyllt 4år och är mer vilda än tama...tja där kanske inte mycket har förändrats. 

(null)

Stora familjen har utökats med inte en utan fyra stora jättekaniner. Ingrid, Greta, Märta och Doris. Bästa tantligan i byn! 

(null)

Sen blev det så mycket damer i huset att vi fick jämna ut könskvoten med två marsvin. Herrarna Hans & Frans eller som vi kallar dom, Hasse & Frasse. 

(null)

Herren i huset säger sig blivit gråhårig medans jag inte verkar åldrats en dag.

(null)

Men visst finns det saker som trots allt är precis som det alltid har varit. Min turkosa köksmaskin i det stora köket går lika varm som alltid. Varje dag lagas det mat och varje dag verkar diskberget aldrig ta slut. Men det är också där jag trivs som bäst. Bakom kastrullerna och visparna. Vissa saker förändras aldrig ... och visst känns det tryggt när världen är upp och ner. 

Bästa terapin är att baka bröd! Ljudet av köksmaskinen är som fågelkvitter för öronen. Doften som sprider sig i huset lugnar även de tröttaste av själar. Dessutom tar det inte många sekunder innan köket är fullt med små händer redo för att provsmaka. Bröd mottages med nästan lika höga glädjerop som kakor i detta hus...men bara nästan. 

Ni förstår ju själva hur panikartat det var där i våras när jästen sålde slut i matbutikerna! Frågan kvarstår, VEM sitter på kilovis av nu utgången jäst?! Hur som haver har jag alltid torrjäst i kryddlådan. Degspadet behöver ha olika temperaturer beroende på vilken sorts jäst man använder. Resultatet blir dock lika samma. Men visst är det ändå något med att smula jäst...

(null)

Bästa limpan 

3,5dl vatten - 40grader 
1 pkt torrjäst 
1 msk honung 
1,5 tsk salt 
7-8 dl vetemjöl 

Blanda vatten, torrjäst, salt och honung. Ställ åt sidan och låt jästen aktivera, ca 10 minuter. 

Häll i det mesta av mjölet och arbeta samman i en bakmaskin tills degen släpper från bunkens kanter, 5-10 minuter. 

Själp upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pudra över lite mjöl och låt sedan jästa under bakduk i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär några snitt på ytan utav brödet. Ställ in brödet i mitten av ugnen Häll ett glas vatten i botten utav ugnen. Stäng luckan fort! Vattenångan ger en krispig yta. 

Jag gräddar alltid bröd med termometer. Ett vitt bröd är klart när innertemperaturen är 94-96 grader. Jag skulle säga att det tar 30-40 minuter. 

(null)

Och skulle ni mot all förmodan få en kant bröd över så gör ni vitlöksbröd! 

Bred på ett lager smör på bröden. Krydda med salt, peppar, vitlök och persilja. 

In i ugnen på 225grader tills bröder är krispigt.

... 

Men nu lämnar vi hösten bakom oss och tar ett kliv in i nedräkningen till den bästa dagen på året... JULAFTON! 

Häng med! 

baka - bröd - mammaliv - tvillingar - vitlöksbröd