Sockerkaksform & Symöten

Favoritdagen söndag är här! Det sprider sig en ljuvlig doft utav kanelbulleskorpor i stora huset medan herren i huset viker tvättbergen (plural) efter magsjukan som härjade tidigare i veckan. Själv söndagsfunderar jag på om det är överdrivet optimistiskt att tvätta och plocka bort vinterns ytterkläder... Men vi kanske bara kan bestämma oss för att det är vår nu?     
 
Söndagar är inte bara min favoritdag utan även herren i huset som vet att det vankas kött till kvällsmat. Det krävs inte mer än så för att göra honom glad på matfronten! Fläskytterfilé eller benfri kotlettrad som de petiga vill att vi kallar detta köttstycke är en osynlig råvara i mitt kök. Tänker jag efter så ser man sällan fläskkött överhuvudtaget. Kanske är det därför han var så lycklig för ett par helger sedan när det serverades fläskytterfilé?    
 
 
Dagens recept är ett gammalt vandringsrecept som jag tänker mig spridit sig från tanternas symöten och sedan fått fäste. Nu kan jag såklart inte veta att det är exakt såhär det gick till men på min receptlapp som kommer från herren i husets extrafarmor står det att receptet kommer från Marianne. Och Marianne låter helt klart som en dam som går på symöten. Något annat kan jag inte tänka mig...
 
Köttet och såsen gör man tillsammans i en sockerkaksform som man ställer in i ugnen och glömmer bort för en stund. Det är de bästa recepten! Denna gången serverade jag köttet tillsammans med ugnsrostad potatis för det är min favorit men annars är pressad potatis riktigt gott till.     
 
 
Fläskytterfilé i sockerkaksform
 
1 fläskytterfilé
3dl grädde
1msk köttfond (jag tog en "fond du chef" Biff) 
1dl lingonsylt
2msk soja
1tsk soja colör
salt och peppar
 
Lägg fläskytterfilén i en avlång sockerkaksform. Salta och peppra.  
 
Koka upp övriga ingredienser till en sås. Smaka av med salt och peppar. 
 
Häll såsen över köttet och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 90 minuter. 
 
Skiva upp köttet och servera det tillsammans med såsen, ugnsrostade rotsaker och en sallad. 
 
festligt - fläskytterfilé - fläskytterfilé i sockerkaksform - kött - lingonsylt