Söndagsstek & Olika smak

Som ni förstått använder jag ofta Signe som måttstock för matens godhet här hemma då hon har familjens mest kritiska smaklökar. Men egentligen kan man dela upp stora familjen i två läger. Första gruppen består utav Herren i huset, tätt följt utav Signe och Sally. Och i ringhörna två har vi mig själv och Konrad. Dessa två lag har helt olika smaklökar. Jag och Konrad äter knappt något kött alls utan älskar vegetariskt, bönor, oliver, fetaost och liknande smaker. Och gäng två älskar kött mest av allt... 
 
Så en klassisk söndagsstek på fläskkarré behöver ni nog inte gissa många gånger vilket gäng i stora familjen som jublade högst. 
 
En långbakad fläskkarré som stått hela dagen i ugnen på låg temperatur ger inte bara ett mört kött utan det är ju så enkelt. Ställ in och glöm bort. Sen behöver man bara komma ihåg att koka potatis runt middagsdags. Så var maten klar.     
 
 
Helstekt fläskkarré med kantarellsås 
 
ca1,1kg fläskkarré i bit
1 äpple
1 päron
1 valfri lök - jag använde rödlök
1 palsternacka 
2 morötter
1 smulad buljongtärning
5dl vatten 
2 lagerblad
salt och peppar
 
Såsen:
skyn från köttet
3dl grädde 
1 ask (100g) färskost - kantarell 
soja 
gelé 
soja colör 
maizena redning 
Salt och peppar  
 
Dela all frukt och grönsaker i större bitar och lägg i en ugnsfast form. Lägg fläskkarrén i mitten utav formen. Smula över buljongtärningen och häll över vattnet. Salta och peppra rejält. 
 
Stoppa i en termometer i köttets tjockaste del. Ställ in i ugnen på 100grader tills köttet uppnår en innertemp. på 83grader. Detta tar ca 6timmar. 
 
När köttet är klart slår du in det i lite folié och lägger åt sidan medan du gör såsen. 
 
Sila skyn från köttet. Och vispa det tillsammans med övriga ingredienser till såsen. Koka ihop och red med maizena till önskad konsistens. Smaka av. 
 
Skär upp köttet och servera tillsammans med kokt potatis, kokt broccoli, inlagd gurka, äppelmos/gelé och såklart den goda kantarellsåsen. 
 
fläskkarré - kantarellsås - kött - långkok - sås - söndagsstek