Herr Morberg & Såsen
Att prata en liten stund kring min kärlek för kokböcker passar väl alldelse förträffligt såhär på alla hjärtans dag! Vi är ni inne i bokreans månad och jag får ta släpkärran till vårt utlämningsställe för att hämta upp bokreabeställningen när det är dags. Till hälften är jag skylldig och till hälften är feberyran tidigare i veckan skylldig.
"Morberg, Maten drycken och konsten att kombinera" var tomten snäll och la under julgranen i år. En tjock härlig bok där rustik mat trängs med vilt och sött. Inspirerande bilder där varje recept kombineras med den perfekta drycken. Det får bli denna söndagens kokbokstips det!

Först och främst, förlåt herr Morberg för att jag fullständigt odugliggjort ditt recept på bild! Vissa maträtter är mer kameraskygga än andra. Bildskön eller ej så är detta ett riktigt trevligt söndagsrecept. Och såsen mina vänner, Såsen! Ni kan förvänta er renslickade tallrikar. Hatten av för Per Morberg och detta strålande recept.

Pepparrotskött
4-6port.
800g grytbitar av nöt
2st gula lökar
3st morötter
1st palsternacka, 100g
1bit rotselleri, 50g
1/2msk salt / liter vatten
8-10st vita pepparrotskorn
Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av.
Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner dem i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock tills det är mört, 1,5-2timmar.
Lyft upp kötet och förvara det i aluminiumfolie. Sila buljongen, spara den och grönsakerna.
Pepparrotssås
2msk smör
3msk mjöl
5dl buljong från kokningen
1dl grädde
2-3msk riven pepparrot
salt och peppar
Smält smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Späd med buljong och grädde under fortsatt vispning. Låt såsen koka 5-10minuter. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.
Servera köttet tillsammans med såsen, grönsakerna, kokt potatis och riven pepparrot.
Mums! Jag har däremot körförbud på kokböcker för jag har så många.... å andra sidan... Kan man ha för många?