Äntligen & Suris

Då var dagen kommen! Både den dagen då Sally åkt på vattkoppor efter att kommit undan den gången för två år sedan när Signe och Konrad fick prickarna och den dagen när vi ska prata om surdeg. Närmare bestämt en surdegsgrund. Den lilla detaljen som man behöver för att kunna göra sina goda bröd. 
 
Jag har länge vägt fram och tillbaka hur vida jag ens ska dela surdegsbröd på denna blogg, det är egentligen för tidskrävande och svårt för att passa in i min grundtanke med recept. Men efter att ha bakat bröd efter bröd så har jag kontaterat att det inte är svårt med surdeg, snarare tacksamt. Den stackars surdegen har helt klart fått ett dåligt ryckte som jag är här för att sätta ett stopp för. Sen att det tar tid, ja det går ju inte komma ifrån men å andra sidan sköter det sig mest själv där på köksbänken medan man själv sorterar tvätt, baddar vattkoppor och städar badrum... 
 
Du behöver inte starta din egen surdegsgrund!! Jag säger det igen, du behöver inte starta din grund själv! Många bagerier delar gärna med sig av en skvätt av deras etablerade surdegar om man frågar snällt. Det är ett bra mycket snabbare sätt att komma igång med sitt brödgörande. Men om du tycker att det verkar kul att blanda vatten och mjöl i 5 dagar så ska jag berätta för dig hur du går till väga! Håll i hatten så kör vi!
 
 
Först behöver vi en ren glasburk. Ren, som i diskad och sedan häller du kokande vatten i den och låter det stå någon minut. Häll av och låt torka. Sedan pillar vi inte i burken. Okej? Okej. 
 
Dag 1. 
Blanda 25g fint rågmjöl, 25g vetemjöl special och 50g vatten i din glasburk. Låt stå med locket på glänt. 
 
Dag 2.
Blanda 25g fint rågmjöl, 25g vetemjöl special och 50g vatten i din glasburk. Låt stå med locket på glänt.
 
Dag 3.
Blanda 25g fint rågmjöl, 25g vetemjöl special och 50g vatten i din glasburk. Låt stå med locket på glänt.
 
Gör detta vid samma tidpunkt varje dag. Nu på dag 3 så sätter vi även på ett gummiband på glasburken, helt enkelt för att se om surisen börjar surna. Vad vi tittar efter är att den ska dubbla sig i storlek på ca 4-5timmar. Doften ska vara friskt syrlig och påminner om en svag doft av vitt vin.   
 
 Efter 4-5h ska den dubblat i storlek. 
 
 
Dubblar sig surisen i storlek inom 4-5h så kan du börja baka med honom även om det tar tid att få en bra grund! Ju mer du bakar med din surdegsgrund ju gladare blir han! 
 
Skulle din grund fortfarande vara trött och inte vilja bubbla igång så fortästter du på följande sätt...
 
Dag 4 och framåt tills den kommer ingång.
Skrapa ur allt utom en liten klick av grunden. Blanda 25g fint rågmjöl, 25g vetemjöl special och 50g vatten i din glasburk. Låt stå med locket på glänt.
 
Sedan var din surdegsgrund klar! Redo att stå vid din sida i årtal., det är kärlek det! 
 
När du inte bakar med din suris så ställer du in honom i kylen. I det kalla klimatet vilar han. Ta ut en gång i veckan och ge honom mat. dvs, Blanda 25g fint rågmjöl, 25g vetemjöl special och 50g vatten.
 
Men hur gör jag när jag vill baka?! Jo, hör på nu. Det går inte surdegsbaka spontant, utan vi behöver ha en plan. Så, jag vill ha nybakat bröd till söndagsfrukosten. Det betyder att jag behöver sätta degen idag lördag. Alltså behöver jag väcka min suris på fredagen. Så på fredagen tar jag ut suris och ger honom mat. (Blanda 25g fint rågmjöl, 25g vetemjöl special och 50g vatten i din glasburk.) Låter honom stå på köksbänken över natten. På morgonen dagen för baket så skrapar jag ur allt utom en liten klick av grunden. Blanda den mängden surdegsgrund receptet jag ska använda har i glasburken. Dvs, behöver du 160g surdegsgrund så är det 80g mjöl och 80g vatten (80+800=160) Låt stå med locket på glänt. Och väntar helt enkelt tills den dubblat i storlek, ca 5h senare. Sen är det dags att sätta degen! 
   
surdeg - surdegsgrund