Torsdagsklassiker & Oreda
Mina vänner, det är ju ändå torsdag. En dag som är reserverad för ärtsoppa! Eftersom att ärtorna behöver läggas i blöt över natten så kommer ni inte hinna göra detta till kvällens middag men spara detta till nästa vecka. Fast ännu hellre kokar ni ärtsoppa i helgen och fryser in. Så är det klappat och klart till en torsdag när tiden är knapp. Jag kokar aldrig ärtsoppa på mindre än 1kg gula ärtor. För lika gott ärtsoppa är tar det och laga, hur lång tid som helst! Lika bra att göra det ordentligt när man ändå håller på.
Jag vet att det känns som ett extra steg att jaga ärtskal. Men ta er tid att göra det, jag lovar att det är värt det. Det är nämligen just ärtskalen som kroppen inte kan bryta ner och som är den stora boven till...hmm...oredan i magen som kan uppstå så att säga. Som jag sa...värt det!
Nu vill jag ju inte att ni ska gå hungriga i kväll! Som med mycket annat i livet finns det enklare och snabbare vägar att gå. Blev ni akut sugna på ärtsoppa så testa att göra den på röda linser istället. Då blir det riktig snabbmat. Receptet hittar ni HÄR.

Soppa redo för tillagning!
Klassisk Ärtsoppa
ca 10port.
1kg torkade gula ärtor
1 bit rimmad fläsk
3 hela morötter - skalade
1 hel gul lök - skalad
2tsk torkad timjan
2tsk torkad mejram
2 lagerblad
1-2msk grovkorning skånsk senap
Blötlägg ärtorna över natten.
Slå av vattnet och skölj ärtorna.
Lägg ärtorna och fläsket i en STOR kastrull och häll över kallt vatten så att ärtorna och fläsket täcks.
Koka upp och skumma av ordentligt. Tillsätt sedan morötterna, löken, mejram, timjan och lagerblad. Låt soppan sjuda under lock i 2-3 timmar. Hur lång tid soppan behöver beror på ärtorna!
Efter ca 1,5 h och vispar du om rejält i soppan med en ballongvisp. Ärtskalen kommer då att släppa och flyta upp till ytan. Fiska upp dessa med en hålslev. Repetera detta ett par gånger under koktiden. Ju mer skal man få bort ju trevligare soppa.
När soppan börjar bli klar tar du upp fläskbiten, lök, morötter och lagerbladen. Skär bort svålen från fläsket och tärna köttet i mumsbitar. Häll tillbaka fläsket i grytan.
Smaka upp gryta med senap och eventuellt salt & peppar. Vill du ha en tunnare soppa så spär du med mer vatten och för en tjockare soppa låter du den koka längre.
Servera soppan toppad med en stor klick av din godaste
senap och en knäckemacka.
Resterna av soppan fryser du in och tar fram en dag när tiden inte räcker till!
Nja, ärtsoppa är inte riktigt min grej.
Det händer ungefär en gång vartannat år att jag kokar ärtsoppa. Det är när mannen blir akut sugen på det. Då är jag en snäll fru och fixar det!