Grönsakslåda & Fryst smör
Efter helgens värmebölja välkommnar vi denna regniga måndag med öppna armar. Sommarsnuvan har tagit både Sally och Konrad som bortsett från en jobbig hosta lever rövare som vanligt. Medan de river källaren så passar jag på att fylla frysen inför sommaren. Kakor, bullar, lätta luncher...allt som kan behövas för att överleva nästa värmebölja stoppas i frysens sista hål.

På tal om att fylla frysen, visste ni att ni kan frysa smör? Köp när butiken har extrapris och dela i lämpliga bitar, plasta in och lägg i frysen. För mig är lämpliga bitar 100g, det är ofta det mina kakrecept bestämt kallar på. När det är dags att baka är det bara att plocka fram en bit och låta bli rumsvarmt.
Två smörbitar åkte ur frysen och blev till ett helt gäng med chokladsnittar. Tanken var att de skulle direkt in i frysen men innan jag visste orden av det var halva fatet tömt. Några räddades och ligger nu gömda i frysens grönsakslåda. Jag hoppas bra att jag minns att det var där jag la dom nästa gång det vankas strandhäng...

Chokladsnittar
Massor!
200g mjukt smör
2,5dl socker
5dl mjöl
4msk kakao
1tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ägg
1 ägg till pensling
pärlsocker/strössel
Rör ihop smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 6 bitar och rulla ut varje bit till en längd. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Tre längder på varje plåt.
Platta till längderna lätt och pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller strössel.
Grädda mitt i ugnen på 200grader i ca 12minuter.
Skär de varma längderna till snittar. Låt kallna på plåten.
Smart drag att gömma dem i grönsakslådan. Jag märker aldrig kakburken i frysen, så det är svårt att veta om glasslådorna innehåller glass, kakor eller köttfärssås.