Tårtmästare & Midsommar

Ingen midsommar utan en skvätt regn, sill och jordgubbar. Det hör liksom dagen till oavsett om man vill det eller inte. Regnet får gärna komma på natten, sillen får gärna mest stå som bordsdekoration och jordgubbarna får gärna komma i form av en tårta.  
 
För någon som bakar så mycket som mig borde en tårta vara en enkel match. Skenet bedrar mina vänner! Det finns inget jag är så dålig på som tårtor och 99% av våra kalas vet jag mina begränsningar och beställer tårta på närmaste bageri. Men så kommer den där sista procenten som denna gången hamnade på Signes födelsedagskalas. Då jag återigen kom på mig själv tänka...hur svårt kan det vara?! ...   
 
 
4 misslyckade försök senare som var så bortom all räddning att de fick möta sitt öde i komposten så fick jag i alla fall ihop denna skeva skapelse. En jordgubbstårta med chokladbotten, fylld med vaniljkräm och jordgubbsylt. Som ni förstår, kan jag få ihop denna pjäs så klarar ni det utan problem! 
 
På fredag blir det jordgubbar och sprejgrädde på flaska...där drar jag min nivå.
 
 
Chokladtårtbotten
 
3st ägg
3dl socker
1dl kokande vatten
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1nypa salt
1/2dl kakao
2,5dl mjöl
 
Vispa ihop ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop resterande ingredienser. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten till en jämn smet. 
 
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Beroende på din forms storlek kan du behöva klä formens insida men den bred remsa av bakplåtspapper. Så smeten inte jäser över i ugnen.  
 
Grädda mitt i ugnen på 175grader i ca 45minuter. Låt svalna innan botten stjälps upp. 
 
 
Vaniljkräm
 
2tsk vaniljsocker, äkta med svarta vaniljprickar i
2 äggulor
3dl mjölk
3msk socker
1msk potatismjöl
 
Blanda allt i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen på LÅG värme under konstant vispning tills den tjocknar. Låt kallna. 
 
 
Jordgubbstårta på chokladbotten
 
1 chokladtårtbotten
1 sats vaniljkräm
1dl jordgubbsylt
ca 5dl vispad grädde med vaniljsocker i
jordgubbar och blåbär till dekorering
 
Dela tårtbotten med en vass kniv till två eller tre delar. 
 
Fyll med vaniljkräm och jordgubbsylt. Vill man riktigt festa till det kan man skiva lite färska jordgubbar också. 
 
Dekorera tårtan med vispad grädde, jordgubbar och blåbär. 
 
Tårtbotten - jordgubbar - jordgubbstårta - midsommar - sommar - tårta - vaniljkräm
Birgit

Mums, så gott med chokladjordgubbstårta! Jag missade de färska jordgubbarna i år. Det fick bli en tårta med frysta, den andra helt utan.

Svar: Det blev säkert supergott det också :-D
Emmelie