Två & Tre
Så fort vårsolen visar sig börjar det rycka till i fikatarmen. Det slår aldrig fel! Aldrig smakar väl fika så gott som med vårsolen i ansiktet, sittandes på den grusiga trappan medan barnen tjatar om att få ta av sig såväl skor som jacka och helst hoppa i badkläderna...

"Är de små får man ta två", ett gammalt utryck från typ vikingatiden som jag använder flitigt när det gäller kakfaten hemma i stora huset. Och även om jag gärna tar två av min favoritkaka så är det ännu lite bättre när man får ta två olika små kakor.
Först ut har vi en klassisk korintkaka som kallas Makalösa. För det är precis va de är, makalöst goda! Russin i kakor är fina grejer om man frågar mig, avskyvärt om man frågar herren i huset. Så därför fick det även en liten limekaka, fräsch och mör. Det är våren i kakform.
Nu när jag tänkt efter kanske vi kan ta göra om uttrycket till "Är de små får man ta tre" så kan ni provsmaka båda sorterna och sedan ta en extra av er favorit!

Makalösa
30st
100g rumsvarmt smör
0,75dl socker
1,75dl mjöl
1tsk bakpulver
1dl korinter
Blanda ihop smör och socker krämigt.
Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda snabbt ihop till en deg. Rör ner korinter på slutet.
Rulla ut degen till en lång korv och dela i 30 små bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna lätt med handen.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 7minuter.
Recept från Coop.se

Limekakor
ca 30st kakor
125g rumsvarmt smör
2,5dl socker
1tsk vaniljsocker
3/4dl gräddfil
3st lime - rivet skal
4dl mjöl
1/2tsk bakpulver
Vispa smör, socker, vaniljsocker, gräddfil och limeskal krämigt. Blanda mjölet och bakpulvret, rör i det i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla degen i små bollar (en rågad 1msk per kaka) och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Platta till kakorna lätt med handen.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175grader i ca 15minuter.