Brådska & Bröd i form

Om ni matar er surdeg i kväll innan ni går och lägger er, sätter degen imorgon så har ni nybakat bröd till söndagsfrukosten! Det är inte mycket i livet som är värt att väntas på på samma sätt som ett surdegsbröd.
 
Bara tidigare i veckan hade jag en utläggning om hur jag inte tycker hemmagjord formfranska är lika bra som fabriksframställd. Med det sagt så bakar jag fortfarande formfranska, tämligen ofta. Inte för rostmacka utan för att ha till tex. grilled cheese. Tänk er en stor skål rykande het tomatsoppa i vilken ni doppar en gyllene smörstekt grilled cheese innehållande orimliga mängder ost, en kombination av cheddar och mozzarella. Vad jag egentligen beskriver nu är min perfekta höstmat och något jag faktiskt kan tänka mig att vänta i tre dagar på att få äta!
 
Så sätt dig ner och vänta till brådskan gått över. Kanske är det fler än jag som behöver höra det en gång eller två?        
 
 
Formfranska på surdeg
 
1bröd
 
50g durumvetemjöl
275g vetemjöl special 
200g vatten
125g surdeg - pigg och bubblig
8g salt
2msk mjukt smör

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30minuter. (autolys)
 
Tillsätt resterande ingredienser. Knåda samman till en smidig deg, ca 5minuter i maskin. Låt sedan degen vila i bunken ca 30 minuter.
 
Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i 4h, tills degen blivit dubbla storleken. De första två timmarna gör du en "stretch & fold" var 30e minut. Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken. 

Stjälp upp degen på ett OMJÖLAT bakbord och forma till en rund boll genom att dra brödet runt med hjälp av din degskrapa. Jag brukar doppa degskrapan i lite vatten så går det lättare. Detta kallas att runddriva och görs för att skapa ytspänning på brödet.  
 
Låt vila på bänken i 30 minuter.

Forma sen brödet och lägg det i en oljad avlång brödform. Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
  
Ta ut bröden och sätt samtidigt ugnen på 250 grader. 
 
Pensla bröden med lite vatten och strö över sesamfrön eller vallmofrön. 
 
Grädda sedan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Sänk temperaturen till 230 efter 15minuter. Innertemperaturen ska komma upp i 96grader. Spreja in vatten samtidigt som du sätter in brödet. 

Låt svalna på galler innan du hugger in! 
 
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber
 
Formfranska - formfranska med surdeg - surdeg - surdegsbröd
Birgit

Åh, brödbak! Det kanske jag ska ta itu med imorgon. Det blir inget surdegsbröd då, men jag kanske ska ta och sätta en.