Fabriksbakat & Hembakat

Två limpor bröd köper jag hem varje månad, resten bakar jag själv. Men en förpackning lingongrova och en limpa rostbröd åker ner i frysen och tas fram under månaden som kommer. Det är två bröd jag inte reder ut att baka själv. Lingongrova verkar vara helt omöjlig att få till hemma, många försöker efterlikna detta legendariska bröd men alla faller platt. Rostbröd går absolut göra själv hemma men det får inte samma rostighet i brödrosten som ett fabriksframställt. Men där är det kanske rostebrödsgourmanden i mig som pratar.        
 
 
Bortser man från ytan på rostbröd så är jag inte brödkräsen. Jag äter det mesta. Bröd är bland det bästa jag vet. Denna sirapslimpa gjorde jag dock med barnen i tankarna. Allt bröd med sötma i brukar gå hem hos den lilla ligan och så även detta. Det gick för övrigt hem hos mig också men det var inte oväntat.
 
När man tillsätter sirap eller fett i en surdeg som bromsar man jäsningen och brödet behöver ordentlig tid på sig att komma till liv. Så sätt er ner med en kopp te och en rostad macka, sedan är det bara att vänta. Den som väntar på nått gott...  
 
 
Sirapslimpa med surdeg
 
2bröd
 
350g vetemjöl special
500g rågsikt 
500g vatten
300g surdeg - pigg och bubblig
75g mörk sirap
22g salt

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30minuter. (autolys)
 
Tillsätt surdegen. Knåda samman till en smidig deg, ca 5minuter i maskin. Tillsätt saltet och sirap. Låt gå ytterligare ett par minuter. Låt sedan degen vila övertäckt i bunken ca 30 minuter.
 
Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i 6-8h. De första två timmarna gör du en "stretch & fold" var 30e minut. Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken. Använd blöta händer så kletar det mindre.  

Stjälp upp degen på ett OMJÖLAT bakbord. Dela i två bitar och forma varje del till en rund boll genom att dra brödet runt med hjälp av din degskrapa. Jag brukar doppa degskrapan i lite vatten så går det lättare. Detta kallas att runddriva och görs för att skapa ytspänning på brödet.  
 
Låt vila på bänken i 30 minuter.

Forma sen brödet och lägg ner i jäskorg. Täck med handduk och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och placera en baksten eller bakplåt i ugnen. Låt det bli ordentligt varmt! Jag brukar sätta på ugnen 1timme innan jag gräddar brödet.
 
Snitta brödet och grädda sedan i 30-35 minuter. Sänk ev. temperaturen till 225grader efter halva tiden om du tycker brödet blir lite för mörkt. Innertemperaturen ska komma upp i 96grader. Samtidigt som du sätter in brödet så sprejar du in vatten eller kastar in någon dl vatten i botten utav ugnen. 

Låt svalna på galler innan du hugger in! 
 
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber
sirapslimpa - sirapslimpa med surdeg - surdeg - surdegsbröd
Birgit

Wow! Vilket surdegsbröd! Det ser ju helt perfekt ut!
Nu blev jag ju sugen på en smörgås.