Konrad (5år i november) har fortfarande inte återhämtat sig från chocken när han i sommras insåg att det finns ett helt hus som bara gör pizzor! Japp, så sällsynt är det att denna stora familjen äter köpepizza. Han vet åtminstonde att pizza finns för det däremot är en stående inslag i livet. Så helt berövad på kulinariska upplevelser är de ändå inte.
Någon pizzabagare är jag väl kanske inte men jag har ändå gjort min beskärda del av pizzor de senaste åren. Grunden till en lättarbetad deg är ett mjöl med starkt gluten. Personligen gillar jag "manitoba creme" från Ramlösa kvarn. Det är inte så fancy som det låter utan detta hittar ni i de flesta lite större livsmedelsbutiker. Att byta ut ett par dl vetemjöl mot durumvete är ett annat tips om man vill ha lite annan smak på pizzan för lite variation i höstmörkret.
Kalljäst pizzadeg är egentligen fredagsstressens bästa vän. Du kan göra degen tidigt på morgnen eller kvällen innan beroende på vad livet tillåter. Lägg degklumparna på en plåt, in i kylen...
... och när det är dags för pizzabak möts ni av dessa puffiga bollar av deg. Lättarbetad, elastisk och alldelles alldelles underbar!
... Sen var det bara det där problemet med vilken topping man ska ha på...
Kalljäst pizzadeg
6st små pizzor eller 4st stora
3,5dl kallt vatten
25g jäst
2tsk salt
2msk olivolja
8-10dl mjöl med starkt gluten
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja samt det mesta av mjölet. Arbeta degen 10 minuter i maskin.
Låt degen jäsa ca 1-1,5h i rumstemperatur.
Dela sedan degen den i 4-6 bitar och forma till runda bollar. Lägg bollarna i en oljad plåt. Täck med plastfolié och ställ i kylen. Här kan de sedan stå, antingen över natten eller minst 5h.
Ställ in en plåt eller pizzasten i ugnen, värm den till 275grader. Sätt på ugnen i god tid, minst 30minuter innan det är dags att grädda så ugnen blir riktigt varm.
Dra ut degen till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri topping.
In i mitten utav ugnen i ca 10minuter.
Följ mig gärna på Instagram @mildarabarber