Bra start på dagen

 
Frukostgranolan står redo på köksbänken
 
En kopp kaffe och en god frukost framför nyhetsmorgon med en glad (helst sovande) bebis jämte mig. Så ser en bra start på dagen ut för mig en helt vanlig vardagsmorgon. När man har tröttnat på gröt och rostade smörgåsar med marmelad så är hemmagjord granola ett gott alternativ.   
 
Att göra sin egen granola är gott, enkelt och bra mycket nyttigare än de där kaksmulorna förklädda till frukostflingor man kan köpa i affären. Dessutom får man själv bestämma hur mycket nötter & torkad frukt man vill ha i. På så sätt blir man inte besvikan när man bara får en skål med havregryn på morgonen för att det snålats med det gottiga. 
 
Nedanför ser ni vad jag hade i min granola denna gången. Tjusningen är att använda de nötter och frukter man gillar bäst och är sugen på för tillfället.
 
Rostad Granola med frön, nötter och frukt

Rostad Granola

2dl havregryn
2dl rågflingor
1dl cashewnötter
1dl sötmandel
0,5dl linfrön
1dl pumpakärnor
0,5dl solroskärnor
0,5dl flytande honung
0,25dl olja
0,5dl vatten
 
Blanda allt i en stor skål och häll ut i ett jämnt lager på en plåt. Rosta i ugnen på 175grader i 30-40 minuter. Rör om då och då under rostningen. 
 
0,5dl russin
0,5dl torkade bananchips
0,5dl torkade blåbär
8st torkade aprikoser 
0,5dl kokos
 
Blanda i torkad frukt och kokos i granolan. Låt svalna och häll i lufttät burk. 
 
Strö granolan över filen på morgonen. 

Söndagsfilé

En riktig pjamas-i-soffan-söndag har jag och Signe haft idag! Regnet har öst ner och vår lilla tjej har haft ont i magen. Då vill hon ha extra mycket uppmärksamhet och kärlek. Det är inte lätt att vara liten när magen bråkar med en. Nu börjar det dock bli dags att ordna med kvällens middag.    
 
Vad ska ni äta ikväll? Söndagsmiddag hemma hos oss blir oftast någon typ av kött i ugnen eller en matig paj. Maten ska sköta sig själv i ugnen medans jag ligger i soffan och tittar på serier och myser/ammar Signe. Detta är en favorit, tapenade filé som funkar att göra både på kyckling och fläskfilé.   
 
Tapenade är en olivröra på burk som finns i både svart och grön variant. Välj den sort du gillar bäst. Jag har testat att göra denna maträtt på både grön och svart tapenade och det blir lika gott vilket som. Sebastian tycker att oliver är bland det värsta som finns i matväg men tycker ändå att detta är jättegott så du behöver inte vara en olivälskare för att detta ska bli en favorit i receptboken. 
 
Söndagsmiddagen är serverad!

Tapenade filé

4 port.

4st kycklingfiléer eller 1 stor fläskfilé
3dl grädde
2dl creme fraiche
2msk soya
1 burk tapenade 
1-2 pressade vitlösklyftor
salt och peppar
 
Börja med att bryna filéen i lite smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg dina gyllenbruna filéer i en ugnsform. 
 
Blanda ihop resterande ing. till en sås och häll denna över filéerna. 
 
In i ugnen 175grader tills filéen är genomstekt, ca 45-60minuter. 
 
Servera med ugnsrostade grönsaker eller ris om du gillar det bättre.
 
När jag gör ugnsrostade grönsaker så tar jag det som finns i kylen, tex. blomkål, zucchini, champinjoner, rödlök & morötter. Hackar grönsakerna, på med olivolja, salt och peppar. Har jag lite örter så tar jag det också. Sen in i ugnen tills grönsakerna fått fin färg. Perfekt alternativ när man tröttnat på pasta och ris!
 

Blöjtårta & Biffar i sås

 
En av många underbara presenter, en blöjtårta till Signe från en av mammas bästa vänner med familj

Lilla Signe har hunnit bli 16 dagar nu men hon blir fortfarande bortskämd med paket och blomsterbud från våra nära och kära. Vi vill passa på att tacka alla som har tagit sig tid och hälsat vår lilla tjej välkommen till världen! Vi är så stolta över vår lilla tjej och det har varit helt underbart att få visa upp henne för våra nära och kära. Tack alla <3 
     
Biffar med fetaost i krämig sås
 
Om det beror på amningen eller på att jag knappt fått i mig mat de senaste nio månaderna vet jag inte men jag är konstant hungrig just nu. Jag åt en jätteportion med fisk till lunch för en timme sedan och är nu superhungrig igen! Så medans jag går och äter ...igen... så får ni ett middagstips som går snabbt att slänga ihop en vanlig vardagskväll.
 
Biffar med massa fetaost i, supergoda som de är men ännu godare när de får bada i en gräddig sås med avijar. Avijar är en paprikaröra på burk som finns i både mild och stark variant. Jag valde den milda denna gången för att spara Signes lilla mage. Annars brukar jag köra på den lite hetare varianten. 
       
 Serveras med pasta och sallad
 
Avijarbiffar i krämig sås

4 port

500g blandfärs
2 stora msk avijar
1 pakt fetaost
1 ägg
salt, peppar & persilja
 
Blanda ihop alla ing. och forma till lagom stora biffar. Stek biffarna i smör tills de nästan är genomstekta, helt klara blir de när de simmar runt i såsen sedan. Lägg biffarna på en tallrik. 
 
Dags för det bästa, såsen! Du behöver;
 
1dl avijar
1 burk creme fraiche
2dl grädde
1msk tomatpuré
1 köttbuljong
2msk persilja
salt och peppar
 
Vispa ihop alla ing. till såsen i samma stekpanna som du använde när du stekte dina biffar. Låt såsen koka upp och lägg ner biffarna i såsen. Låt puttra i några minuter.
 
Servera med nykokt pasta och en god sallad