Fågelmat & Tugg

- GAAAHH, MAMMA!! Måste du baka med sånn där fågelmat HELA tiden!?!
 
Med fågelmat syftade Signe på solroskärnor och svaret är ja, det måste jag tydligen. För vad hennes underutvecklade smaklökar ännu inte förstår är att solroskärnor är livets liv och ger ett härligt tugg i prick alla bröd. Men en dag, en dag kommer hon förstå charmen i dessa fågelfrön.  

 
Så till er med bättre förstånd än min dotter så kommer här ett recept på solrosbaguetter. De är ljuvliga och helt underbara. Och bäst av allt är att de passar perfekt till sommarens alla sallader, grillmiddagar och picknickkorgar. 
 
 
Solrosbaguetter
 
3st
 
25g jäst 
5dl vatten - fingervarmt
2tsk salt
1msk socker
2msk olivolja
1dl solroskärnor 
ca 13dl mjöl
 
Smula jästen i en bunke och rör ut i det fingervarma vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10minuter i maskin.
 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40min 
 
Själp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma varje del till en baguette och lägg i en baguetteplåt (eller på bakplåtspapper).
 
Låt jäsa under bakduk i ca 30minuter. 
 
Grädda sedan baguetterna mitt i ugnen på 225grader i ca 30 minuter (96 grader i innertemperatur ska bröden komma upp till).  
 
Bröd - baguetter - solrosbaguetter - solrosfrön