Året runtsäsong & Mammapeng

"PROPUD, crunchy granola apple pie". Den är så rackarns god den där lilla burken att det är dagens mellis, morgondagens mellis och alla andra dagars mellis. Äppelpaj må kännas en smula "8 month ago" men äsch, i vårt lilla hus är äppelsäsongen en året runtsäsong. 
 
 
På matsmart.se lyckades jag i förra veckan fynda en hel drös med äppelmosburkar för 10kr styck. Som att vinna på lotto! Vi använder stora mängder äppelmos i denna stora familj. Till gröten, pannkakorna, grötpuddingen...
 
 
och till denna frukostgranolan som är sötad med just äppelmos och lönnsirap. Granola, skivade jordgubbar och iskall mjölk. Så gott i värmen...ee...som var... 
 
 
Äppelgranola

2,5dl havregryn
2dl dinkelflingor
1dl solroskärnor
1/2dl linfrön
1/2tsk kanel
1 rågad dl äppelmos
4msk lönnsirap
1dl torkad frukt
1dl nötter/kokos
 
Blanda ihop äppelmos och sirap. Häll blandningen över havregrynen, dinkelflingorna, solroskärnorna och linfröna. Krydda med kanelen. Blanda väl.
 
Häll granolan på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175grader i ca 30minuter. Rör om då och då.
 
Låt granolan svalna och rör sedan i frukt och nötter. 
 
Mellanmål - frukost - granola - nyheter - propud - äppelgranola - äpple

Spenderarbyxor & Familjedagar

Vilken ljuvlig tid på året vi har just nu! Jag syftar såklart på raden med klämmdagar som står runt hörnet, vilket innebär mindre slit för denna mamman som får ha pappan hemma. Inte en enda bajsblöja har mina delikata fingrar nuddat vid de senaste fyra dygnen. Minst två tummar upp!
 
 
När inte herren i huset bytt blöjor har hela familjen njutit av glass. Mycket glass blir det denna tiden på året. Bra för själen det där. Gårdsglassen från Viskadalen är smarrig och en kul liten utflykt då de små kan spana in kossor medan glassen hinner smälta i sommarvärmen. 
 
Foto; Sebastian Karlsson
 
Hela familjen stor har lyckats enas om ett nytt badrum till stora huset. Med "spänning" väntar vi på en offerten som lär sätta morgonkaffet i halsen. 17 juli drar renoveringen igång, vilket är i samma veva som vi får tillgång till huset.  
 
 
En familjeutflykt till Öströö fårfarm fick det bli denna långhelg. Fikan serveras i en picknickkorg och kan intas på en filt i helt ljuvlig miljö. Signes favorit farmor var med och innan dagen var slut hade mini bestämmt att hon minsann skulle bo hos farmor i fortsättningen. Så fick det bli, i alla fall för en natt. Två barn är rena rama semestern så här tackas det inte nej till avlastning, någonsin.  
 
Foto: Sebastian Karlsson
 
Nu ska jag ta och beställa en ny säng så mamman och pappan slipper campa ute på soffan i resten utav våra liv då de två minsta tagit över vårt sovrum. Ja, inte bestämmer vi i vårt eget hus längre om någon trodde det...
 
När helger består utav glass i stora lass får vardagarna bestå utav ett och annat bättre mellisval. Detta är min absoluta favorit just nu som är en bättre form utav kaka som är helt ljuvliga till eftermiddagsmellisen. Skulle ni mot förmodan inte äta upp alla inom några dagar funkar de fint att ha på lut i frysen. Perfekt att packa ner frysta i strandväskan och låta tina under badandet. 
 
 
Nyttigare morotskakor

8st

1,25dl finrivna morötter
1 ägg
1,5dl havregryn
0,5dl lönnsirap
0,5dl rapsolja
0,5dl kokos
1tsk kanel
1tsk bakpulver
1nypa salt
0,5dl grovt hackade valnötter
 
Lägg alla ingredienser förutom valnötterna i en mixer och mixa ihop till en slät smet.
 
Ställ smeten i kylen och låt den svälla i minst 30 minuter.
 
Rör ner valnötterna och klicka ut smeten till 8 stycken högar på ett bakplåtspapper.
 
Låt grädda mitt i ugnen på 175grader i ca 15minuter. 
 
Mellanmål - morot - nyttigare morotskakor - picknick

UV-gömma & Hasselback

Vilket sommarväder vi fick i helgen här på västkusten! Jag och barnen hängde i vårt UV-tält där storasyster läste böcker för små nyfikna öron. Mamman ojade sig dock mest över att behöva sitta i tjocktröja i solen för att inte riskera mjölkstockning. Pust, en lätt bris är en vansklig sak för gnälliga tuttar...   
 
 
När vi inte hängde i skuggan åt vi glass, gungade och gick promenad. De tre viktiga sommar G:na. Även en pool i storlek väldigt liten (såg helt klart större ut på bilden) åkte fram till en överförjust mini här hemma. Twinsen doppade fötter med ett som vanligt milt mottagande, på gränsen till otacksamt när deras kära mor förbrukat en hel veckas utandningsluft på att få den uppblåst.  
 
Vår Emmaljunga double viking
 
Signe satte sig för första gången på hästryggen medan Sally & Konrad gjorde debut i sina sittdelar. Första gången för mycket denna soliga sommarhelg. Det enda som inte invigdes vad grillen. Mamman skådade de första färskpotatisarna i affären och kvällsmaten blev då utan minsta tvekan; färskpotatis med sill och gräddfil! Håjaja så smarrigt!
 
Har vi tur kommer det fler soliga dagar med tillfälle för grillmiddagar. Vill ni äta något mer exotiskt än potatissallad eller gratäng till grillbiten kan jag rekommendera hasselbackpotatis gjord på sötpotatis. Perfekt till grillmiddagen med en smarrig sås och kanske en stor sallad. Slurp!
 
 
Hasselbackpotatis på sötpotatis

1-2 sötpotatis / person
olivolja
salt
 
Skala potatisarna och skiva dom med en vass kniv så tunt du kan men inte hela vägen igenom. Gnid i med olivolja och salt. Baka i ugnen på 225grader i ca 40 minuter (beroende på storlek)
 
Signe - hasselbackpotatis - hasselbackpotatis på sötpotatis - potatis - sommar - sötpotatis - tillbehör