Sedelspänningen & Senapskärlek

Inatt kommer kön ringla sig lång, män och kvinnor prydligt iklädda kostymer, sovandes i sovsäckar framför väl utvalda bankomater. Man kan skära genom spänningen, kön blir galen när Ingmar Bergman ser solens strålar för första gången och för oss bankmän kan händelsen liknas vid ett släpp utav valfri eftertraktad telefonmodell. Vem får den där första välpressade pappersbiten!? Nja, någon sådan woweffekt blir det väl knappast men imorgon släpps i alla fall utvalda valörer utav Sveriges nya sedlar. Vad tycker ni om de nya sedlarna?
 
Med all denna olidliga sedelspänning finns det inte många sekunder över för avancerad matlagning! Så låt oss alla äta stekt falukorv, kokt broccoli och senapspotatis till kvällsmat imorgon! Gillar man senap gillar man detta. Jag älskar! YUMMIE!  
 
 
Senapspotatis
 
4port
 
900g kokt potatis, delad i bitar
1dl grädde
1dl mjölk
1/2dl vatten
1/2msk maizena
ca3msk gorvkornig söt/stark senap
salt&peppar
klippt persilja 
 
Blanda grädde, mjölk, vatten och maizena i en kastrull. Låt koka ihop ett par minuter. 
 
Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. 
 
Innan servering rör du i den kokta potatisen och klippt persilja. 
 
Servera senapspotatisen tillsammans med stekt falukorv och kokt broccoli. 
 
Falukorv - korv - potatis - senapspotatis - tillbehör - vardagsmat

Vems dag? & Bästa Bullen

Var sak har sin dag och idag är det alla småbarnsföräldrars bästa vän vi firar lite extra! Ja, idag hurrar vi för kaffet på det svarta guldets alldeles egna dag. På söndag, den 4 oktober går ännu en speciell dag utav stapeln, då är det klassikern kanelbullen som får stå i centrum på fikaborden runt om i Sverige. Så för att ni ska hinna knåda, jäsa och dona innan söndag bjuder jag idag på mitt favoritbullrecept. Denna gången fyller jag självklart gifflarna med en kanelfyllning men gifflar kan man egentligen fylla med vad man vill, t.ex äpple. Denna bulldeg är helt enastående och min go to när det vankas bullbak här hemma i lilla huset. Därför blir detta recept även mitt bidrag till Månadens sötsak som passande nog denna månaden är "Bästa Bullen".   
 
 
Kanelgifflar
 
16st
 
Deg
75g smör
3dl mjölk
1tsk kardemumma - nystött
50g jäst
1/2tsk salt
0,5dl socker
ca 7dl vetemjöl special
 
Fyllning
ca 200g mjukt smör
0,5dl socker
1-2msk kanel
 
Pensling
1 uppvispat ägg
pärlsocker
 
Börja med att göra degen till gifflarna genom att smälta smöret. Häll i mjölken och den nystötta kardemumman i det smälta smöret och låt det bli fingervarmt, 37grader. Smula jästen i en bunke och och rör ut den med mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Knåda degen i maskin eller för hand tills du har en smidig deg som släpper bunkens kanter.
 
Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter. 
 
Blanda alla ing. till fyllningen väl. 
 
Efter ca 45 minuter är det äntligen dags att baka ut dina gifflar. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt. Dela i två delar och kavla ut varje del till en stor rund kaka. Skär varje kaka i 8 trekantiga bitar och bred ut en klick fyllning på varje bit (lämna spetsen utan fyllning). 
 
Rulla ihop varje trekant till en giffel genom att rulla den breda kanten mot spetsen. Böj till gifflarna lite lätt och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. 
 
Låt jäsa under bakduk 30minuter. Undertiden hinner du städa undan och värma ugnen till 225grader. 
 
Pensla dina gifflar med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
 
Grädda i 225grader ca 8minuter eller tills gifflarna fått fin färg
 
Gifflar - bullar - kanel - kanelbullar - månadens sötsak

Tv-snacks & Chokladnyheter

 
Hallelujah! Efter två veckor utav nätter som kan liknas med ett tågvrak fick lilla familijen äntligen njuta av en god nattsömn. Hela familjen vaknade därför på sitt allra bästa och mest strålande humör och vädret utanför fönstret smittade av sig och har bjudit oss på en strålande höstdag med allt från promenad till fika i solen. 
 
Nu sover mini för kvällen och med inställda skaldjurskvällsplaner i bakfickan kryper vi ner i soffan framför en film eller två. Vi dukar upp med lite Tv-snacks och njuter av att inte behöva hålla ögonen öppna med hjälp utav tandpetare när klockan passerar 19.15. 
 
 
En lite bricka med nötter, majssnacks och grönsaksstavar känns härligt och lyxigt. Ja alltså, vi hade dipp till grönsakerna, vi är inga kaniner... Men ingen snacksbricka är komplett utan en god choklad. Jag har testat två nykomlingar som jag träffade på i chokladhyllan inne på Ica. Båda chokladkakorna innehåller 70% kakao och är sådär lagom mörka. En bjuder på en rik kaffesmak och den andra överraskar med spår utav salt lakris. Eftersom jag älskar gosaker med kaffesmak passar den chokladkakan mig inte helt oväntat som handen i handsken men att slå min favorit "Sea salt" eller "Orange" på fingrarna, nä det klarar dessa två inte av.
 
Choklad - fredagsmys - nyheter