Jäkelskap & Gammalt

Å, va söta ni är hela bunten! Signe tackar för alla krya på sig hälsningar hon fått under de senaste dagarna. Bortser man från hennes lilla mage så är hon tillbaka till sitt vanliga jag. Full med jäkelskap som när hon smygkikar fram bakom köksbänken "Heej, gööör dyyy?" med sina små händer bakom ryggen där hon gömt sin mammas telefon hon i smyg tagit från byrån i hallen.
 
Lika uppspelt som jag blir över färskpotatisens intågande på våren lika mycket kan jag längta efter "gammalpotatisen" såhär års och allt gott man endast kan göra på den sortens potatis. Potatissoppa, potatisgratänger, potatismos eller krispiga potatisbullar. Fyller man dessutom bullarna med fetaost så är de ljuvliga och lite till. Lingonsylt och bacon är klassiskt till potatisbullar men denna gången blev det en kall tsatsiki, inte dumt det heller, inte alls faktiskt.         
 
 
Potatisbullar
 
10-12st
 
1kg skalad och kokt potatis
250g broccoli - kokta buketter
100g marinerad fetaost vitlök och persilja
1st ägg
1/2dl panko
salt och peppar
 
Mosa ihop potatis och broccoli. Tillsätt fetaosten och ägget. Krydda med salt och peppar. 
 
Forma 10-12st biffar utav potatissmeten. Vänd bullarna i panko. 
 
Stek potatisbullarna i smör på medelvärme till gyllene.
 
Servera de nygräddade potatisbullarna med sallad och kall tsatsiki
 
Vegetariskt - fetaost - potatis - potatisbullar - vardagsmat

Gråtigt & Muta

Det hela började i mitten utav förra veckan när fröken fräken kommer hem från förskolan med ett minst sagt mystiskt utslag på sin lilla arm. Vi såg inga större orosmoln men när utslget under torsdagen fortfarande lyste upp som en rött stoppljus kontaktade vi som alla andra hösföräldrar 1177 för att ventilera. "Kontakta vårdcentralen för misstanke om borrelia". Era råd är min lag och under fredagen kontaktade jag vårdcentralen som till skillnad från 1177 inte alls tyckte att vi behövde komma in då det mystiska utslaget nu försvunnit. "Avvakta och återkom om hon får feber" svarar sköterskan som sitter och högläser från 1177s hemsida... Jösses. Vi avvaktar och igår kom febern likt en stormvind. 40grader varm och helt utslagen spenderar hon dagen sovandes på soffan med undantag från någon timme då hon under ett alvedonrus for omkring som en virvelvind och åt både gröt och kex. Så idag tog vi oss till vårdecentralen och efter att två läkare bedömt det inte klassiska borreliautslaget får lilla loppan 10 dagars penicillinkur för misstänkt borreliainfektion utav en fästing vi aldrig sett.
 
Sen kom dagens hormonbreakdown. Signe hon är så duktig. Opartisk som jag är i frågan skulle jag vilja påstå att hon är världens duktigaste lilla tjej. Hon tog sin medicin som smakar cirka som rävgift, klöktes och fräste en sekund, tog sin napp och stutsade iväg till tvn igen. Där stod jag kvar, minst sagt snopen och med hela köket fulladdat med mutor. Brööööl, min duktiga lilla tjej!   
 
 
Inte helt oväntat så kommer penicillin med magont och dålig mage och det har varit lögn att få i mini något annat än en klunk äppeljucie och någon mun proviva blåbär. Som den bullmamma jag är finns det nödproviant i frysen vid tillfällen som dessa. Just nu är det äppelmosbullar som ligger och väntar på att få bli uppätna. Äppelmos är minis favorit så låt oss hålla tummarna för att en eller två slinker ner även när matlusten är långt borta.
 
Jag har inte enbart använt bullarna i mutförsök till mini utan även som muta för att få svärlåtsasgammelföräldrarna (japp,youheardme) att passa våra katter under semestern som var. Katterna blev passade och dessutom blev gräsmattan klippt, blommorna vattnade och posten inplockad så de funkar ypperligt även till detta. Galet användbara bullar med andra ord!    
 
Jag skulle för övrigt kunna ge bort båda katterna för en sådan där chokladboll i blått plastpapper just nu. Nämnde jag hormoner? ... 
 
 Äggkartong i foliéuniform är en användbar kaktransport
 
Äppelmosbullar

ca 25st

25g jäst
3dl fingervarm mjölk
1,5dl socker
1nypa salt
3st ägg
225g mjukt smör
ca 12dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den med hjälp utav den fingervarma mjölken.
 
Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta utav mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. 
 
Låt bulldegen jäsa under bakduk i ca 50minuter. 
 
Medan degen jäser så rör vi ihop fyllningen. 
 
Fyllning
2dl äppelmos
kanel efter smak
 
Rör ihop och ställ kallt tills vidare. 
 
När degen är färdigjäst tar du upp den på mjölat bord och knådar igenom den. Dela degen i 25st bitar. Rulla varje bit till en liten boll. 
 
Låt jäsa i ca 30minuter. 
 
Tryck en grop i mitten utav varje bulle och fyll med äppelmosen. 
 
Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker runt om
 
Grädda bullarna mitt i ugnen på 250grader i 7-9minuter. 
 
Signe - borrelia - bullar - äppelmosbullar - äpple

Välkomna & Snabbfika

Ni vet den där känslan när ens barn vaknar kl 09.00 på morgonen? ...
 
... Nä, inte vi heller vilket genast innebar att jag började ana oråd när mini här hemma aldrig tycktes vilja vakna denna morgon. Mycket riktigt, denna regniga söndag får denna gravida mamman sällskap i soffan av en liten dam med 40graders feber, en sambo med bihåleproblem och två stycken regnskydda katter. Tur att vi valde den där överdrivet monsterstora soffan när vi bytte soffa tidigare i vår för här får vi plats med halva bygdens förskolebacilliga sjuklingar. Välkomna!   
 
 
Kanske finns det ännu ett blåbär eller två kvar ute i de mörka skogarna. Om inte så finns det färdigplockat och färdigrensat i närmaste frysdisk. Det är så jag plockar blåbär då allt under midjenivå inte längre finns i min gravida bubbla. Smulpaj i alla ära men dessa smördegsknyten fyllda med söta blåbär och en sötsyrlig glasyr är verkligen inte otrevliga. Dessutom är de supersnabba att baka vilket innebär att söndagens eftermiddagsfika kan ordnas på ett kick.
 
Receptet är direkt taget från kokboken med det passande namnet "Matiga och söta pajer" som bjuder på ett riktigt pajmaraton från första till sista sida. Så är ni pajfantaster hemma i er familj så hittar ni säkert både ett och två recept ni skriver upp på nästa veckas matsedel.   
 
 
Minipajer med blåbär och söt glasyr

1 frp. kyld smördeg
1 äggula
2dl frysta blåbär

3msk creme fraiche
2msk socker
1-2msk florsocker
 
Rulla ut smördegen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Tag ut rundlar ca 11cm i diameter. Ta bort överflödig deg. Nagga rundlarna och pensla degen med äggulan. Lägg ca 2msk blåbär i mitten utav varje rundel.
 
Grädda pajerna i nedre delen utav ugnen på 225grader tills de fått fin färg, ca 12minuter. Lägg på galler.
 
Rör ihop creme fraiche, socker och florsocker tills sockret smält, ca 1minut. Ringla glasyren över bären och sikta över florsocker. 
 
Blåbär - blåbärspaj - kokbok - söta pajer