Åskmoln & Gårdagens fredagsmys

BF+7 och idag hittar vi en stycket riktigt uppgiven tjej. Nio månader av dagligt illamående och 23 veckor av smärta som aldrig verkar ta slut. Varje extra dag som går känns som tortyr just nu. 
 
Nåväl, ska vi dra upp stämmningen några hack? Det är ändå lördag och Sebastian är just nu iväg och hämtar vårat nya matsalsbord (jo men visst, matsal, fint ska det va') på Mio som vi har väntat på sedan i februari! Ska blir riktigt kul att få det på plats.
 
Självklart har jag även ett recept att bjuda på, nämligen gårdagens tacopaj. Javisst, här åt vi taco på en fredag utan att skämmas det minsta. Det är på tok för gott för det. Hur många olika tacopajer har man inte ätit under sina år? Mängder skulle jag svara. Detta är mitt absoluta favoritrecept på just klassikern tacopaj! 
 
Godaste tacopajen 

Bästa tacopajen 
 
5 bitar utan problem

Pajdeg
125g flytande smör
3dl vetemjöl (eller 2dl vetemjöl och 1dl av någon gröve mjölsort)
1-2msk kallt vatten
 
Blanda ihop alla ing. till din pajdeg och tryck ut i en form med löstagbara kanter. Förgrädda pajskalet på 225grader i 10-15 minuter.
 
Fyllning
500g köttfärs
1 påse tacokrydda
 
Bryn köttfärsen och tillsätt tacokryddan samt en skvätt vatten. Mängden vatten hittar du på baksidan av kryddpåsen. Låt puttra tills all vätska kokat bort. I med köttfärsen i ditt förgräddade pajskal. 
 
2st tomater
1st stor rödlök
valfri mängd "taco jalapeno" (finns i tacohyllan bland alla andra tillbehör.)
 
Skiva tomat & rödlök i ringar och lägg över tacoköttfärsen. Strö över hackad jalapeno. (vill du inte ha din paj så het så kan du hoppa över detta steget)
 
2msk majonäs
0,5-1 burk creme fraiche (mer creme fraiche = mildare paj!)
1 burk creme fraiche med smak av paprika & chili
Salt och peppar 
Riven ost
 
Blanda ihop majonäs och creme fraiche till en kräm. Smaka av med salt och peppar. 
 
Creme fraichen med smak av paprika och chili har lite härlig hetta i sig. Bestäm själv hur het du vill ha din paj genom att tillsätta mer eller mindre av den vanliga creme fraichen! 
 
Bred ut creme fraiche röran över din paj och toppa hela härligheten med riven ost.
 
In i ugnen 225grader ca 25 minuter
 
Servera med en stor sallad & guacamole. Pst! Majs är ett måste i salladen :-)
 
Köttfärs - Matpaj - Taco

Lupiner, hallonbuskar & ännu en paj

Fredag igen, veckorna rusar förbi samtidigt som det känns om tiden aldrig gått så långsamt!
 
Jag började dagen med ett tidigt besök hos barnmorskan för blodtryckskontroll. Blodtrycket var alldeles utmärkt idag och fick med beröm godkänt. Sen var det morgonkaffe hemma hos en vän och jag fick med mig 3 hallonbuskar som hon inte hade plats för. Jag har velat plantera hallonbuskar hela våren men inte fått tummen ur men nu blir det änding på det!   
 
Dagens fredagsblommor är dessa fina lupiner som vi plockade på gårdagens långpromenad (som ni förstår inte har gett något som helst resultat). Dom står på våran köksö i en vas som jag köpt på H&M. Den är jättebra till blommor med lite höjd!
 
Lupiner plockade på gårdagens långpromenad
 
Förra helgen slängde jag ihop en supersmarrig rabarberpaj som vi bjöd Sebastians bror och extrapappa på. Ska jag vara helt ärliga så var det mer en muta än va det var en fikabjudning. Vi behövde nämligen extra muskler till hjälp för att bära ner möbler i källaren och det kändes mycket bättre att fråga om hjälp när dom var sockerhöga efter pajätandet.
 
Jag tycker alltid det är till rabarbernas fördel att blandas med sötare frukter eller bär. På så sätt behöver man inte tillsätta lika mycket socker i pajen. Denna gången hade jag ett halvt paket hallon i frysen som fick vara med och leka. Jordgubbar och blåbär är andra bär som kommer bra överens med rabarber.  
   
Rabarber- & hallonpaj med vitchoklad

Rabarber- & hallonpaj med vitchoklad

1 pajform

3 rejäla stjälkar rabarber
0,5 paket frysta hallon
2msk potatismjöl
strösocker
 
Skär raberberstjälkarna i skivor och lägg dessa i en pajform. Häll över hallonen och pudra över potatismjölet. Strö över valfri mängd strösocker (beroende på hur sura dina rabarber är). Blanda om.
 
Smuldeg
75g hackad vitchoklad
1dl mandelspån
2dl havregryn
0,5dl råsocker
0,5dl strösocker
100g flytande smör
 
Blanda ihop alla ing. till smuldegen och strö den över dina rabarber och hallon.
 
Grädda i 200grader ca 15minuter.
 
Servera med vaniljsås 
 
Rabarber

Över stock och sten

BF+5 ...men vem räknar...
 
Vräkningsförsöken fortsätter här hemma men Kräftan verkar inte alls förstå hintarna vi ger. Idag har vi testat två timmar långpromenad över stock och sten. Resultatet hittills är att Kräftan är nöjdare än någonsin inne i magen och snarkar så det nästan hörs ända ut.
.....
Såhär långt hann jag skriva innan även mamman somnade med datorn på magen och snarkade ikapp med Kräftan.
.....
 
Trotts att det är röd dag idag och många är lediga så tänkte jag bjuda på ett riktigt vardagsrecept. Världens godaste kycklinggryta! En av mina favoriträtter när tiden inte riktigt räcker till, man var tvungen att jobba sent eller helt enkelt inte orkar står i köket i timmar.
  
Snabbt, gott & enkelt

Kycklinggryta 
 
ca 4port

2 stora kycklingfiléer
10 färska champinjoner (typ, vem räknar egentligen? Funkar med burkchampinjoner också för den delen)
1 röd paprika
1 burk majs
1 burk creme fraiche med smak av paprika och chili
3dl matlagningsgrädde 
1 tärning kycklingbuljong
salt&peppar
2 salladslökar eller en bit purjolök
 
Vi börjar med det enda "jobbiga" momentet i denna gryta, nämligen att tärna kyckling, champinjoner och paprika. När du är klar med detta går resten utav bara farten!
 
Bryn kyckling, champinjoner & paprika i lite smör tills det fått fin färg. Tillsätt creme fraiche, matlagningsgrädde och buljongtärningen. Smaka av med salt och peppar. 
 
Låt grytan puttra i ca 10 minuter. De sista minuterna slänger du i en burk med majs och lite hackad salladslök. 
 
Klart att servera med pasta eller ris!  
  
Gryta - Kyckling