Luften är fri!

Ja, är det inte den ena så är det den andra som håller mig vaken på nätterna...
 
Igår kväll ligger en stycket uttråkad man på 1,90cm bredvid mig och viftar händerna framför mitt ansikte när jag ska sova. "- Luften är fri! Luften är fri!"   
 
Nästan lika viktig som luften, är soppan vintertid! Eftersom sömntimmarna just nu kan räknas på en hand är allt som går fort med minsta möjliga ansträngning helt i min smak. Linssoppa är bästa snabbmaten man kan tänka sig och när man lägger din i soppskålen blir den fantatisk.
 
Låt er nu inte luras av ordet linssoppa. Den här soppan är så god att till och med herren i huset tappade hakan. Linser OCH vegetarsik, hur är det möjligt att den är så god utbrister han?!  
 
 
Linssoppa

4port.

1st gul lök - finhackad
1st morot - grovt riven
3msk tomatpure
1dl röda linser
1paket krossad tomat
7dl vatten
2-3msk grönsaksfond
1st citron - skal och saft
chiliflakes
salt & peppar
 
Fräs löken och moroten i en klick smör i en stor kastrull. Tillsätt tomatpure och linser och fräst tills du känner doften utav tomat, det brukar ta någon minut. 
 
Häll i krossad tomat, vatten och fond. Låt soppan koka i ca 15 minuter. 
 
Mixa toppan till önskad konsistens. 
 
Smaka av med salt, peppar, citron och chiliflakes. 
 
Vegetariskt - linssoppa - soppa - vardagsmat

När väggarna kryper närmare

De allra flesta dagarna är mammalivet helt ljuvligt men när det har regnat konstant i mer eller mindre tre dagar så börjar huset kännas som ett fängelse och väggarna kommer närmare och närmare. Nu tänker säkert någon festlig människa där ute; "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Bullshit, för regn, slask och grått är ta mig tusan dåligt väder oavsett kläder! 
 
Detta receptet skulle egentligen publiceras längre fram i vår men jag kan tänka mig att jag inte är ensam här i världen om att ha en liten inspirationssvaka nu när allt utanför dörren är grått. Så låt oss njuta av lite vårfärger och synen av dessa ljuvliga kakor med vit choklad och nötter. Våren är ju faktiskt inte så långt borta trotts allt!
 
 
Jag anväder allt som oftast salta nötter när jag bakar cookies. Det är ju så himla trevligt med kombon sött och salt. Denna gången har jag använt mig utav macadamian- och cashewnötter men skulle ni inte hitta macadamian i affären går det bra att endast använda sig utav cashewnötter. Eller någon annan nöt om ni hellre vill det, nötpolisen kommer inte och knackar på dörren om ni tar i mandel istället.  
 
 
Withe chocolatechip cookies 

ca 26st

170g smält smör 
2,5dl salta nötter (jag tog macadamian- & cashewnötter) - grovhackade
2dl farinsocker
1,5dl socker
5dl mjöl
1/2tsk bikarbonat
1tsk vaniljsocker
1st ägg
1st äggula
150g vita chokladknappar
 
Rör ihop smör och båda sorters socker till en krämig massa. Vispa sedan ner ägg och äggulan.  
 
Blanda de torra ing. i en bunke. 
 
Tillsätt de torra ing. i de blöta och arbeta ihop till en deg. Arbeta in nötterna och chokladen.
 
Forma degen till en rulle och plasta in den. Låt vila i kylen ca 30minuter. 
 
Dela dagen i ca 26st bitar. Rulla till små bollar och lägg dem glest på bakplåtspapper. 
 
Platta till bollarna något. 
 
Grädda kakorna på 170grader (varmluft) i ca 11minuter eller tills kakorna fått fin färg. 
 
cookies - vitchoklad - with chocolate chip

När 45 minuter blir 1 timme

Som vanligt när vi ska iväg så bestämmer sig Signe för att det är en galet bra idé att sova hur länge som helst vilket hon aldrig annars göra. Hennes vanliga 45 minuter blir helt plötsligt hur lätt som helst 1,5 timme. Vi ska alltså på lekdejt men bort från vagnen hör jag fortfarande snarkningar...
 
Medan Signe drömmer vidare om sin favorit, mamman, så kommer här den sedvanliga tisdagsfisken. En sallad är aldrig fel såhär i början av året med nyårslöften om nyttigt ätande sprids på löpande band. Jag är egentligen ingen salladstjej men när salladen är såhär god äter till och med jag mer än gärna en sallad!
 
Håll till godo med dagens recept så ska jag försöka väcka den björn som sover. Jag behöver både kaffe och ett socialt samtal som inte låter dah-bah-dah ASP.  
  
 
Laxsallad á la Cesar
 
2port.

1kruka romansallad
2-3st laxfiléer
1paket bacon
2-3st brödskivor
1hand full körsbärstomater
parmesanost
 
Börja med laxfiléerna som ska ugnsbakas. Lägg filéerna i en ugnsform och ringla över olivolja, salt och peppar. In i ugnen på 200grader i 10-15minuter. 
 
Knaperstek baconskivorna i torr stekpanna och låt de krispiga skivorna rinna av på en bit hushållspapper. 
 
Dela brödskivorna i små tärningar. Stek tärningarna i olivolja i varm stekpanna tills de är krispiga krutonger. Salta. 
 
Lägg ihop salladen; Dela romansalladen i mindre bitar. Toppa med lax, bacon, krutonger, halverade tomater och riven parmesanost. 
 
Servera laxsalladen tillsammans med valfri dressing om så önskas. 
 
lax - sallad