Första gissningen & Skrytbröd

Å så kul det var att läsa er gissningar på datum för leverans utav twinsen. Första gissningen är faktiskt idag och det är inte mindre än min egen gissning sedan länge. Eller gissning och gissning, snarare ett önsketänkande! Men just idag så har vi en krasslig liten fröken här hemma så tyvärr bebisar, ni får ligga kvar en stund till. Annicas eller Malins gissningar tycker jag låter toppen! Välkomna då!  
 
31 oktober - Min gissning 
4 november - Annica
5 november - Mirre
8 november - Malin
14 november - Tvillingarnas mormor, Sanya
18 november - Sebastian aka. pappan, Birgit
20 november - Julia
 
Nu beställde mini lite mer äppeljuice, så jag ska vagga ut i köket och utföra ordern. Men ni går inte lottlösa ni heller. För här kommer ett recept på aprikosbröd som bakas i långpanna. Det här brödet blir så fluffigt, smakrikt och saftigt att man under minst en veckas tid går runt stolt som en tupp och skryter om brödet braighet. Irriterande för er omgivningen men detta brödet är helt klart värt det!     
 
 
Aprikosbröd i långpanna 

1paket (50g) jäst
5dl mjölk 37grader
2msk honung, sirap eller socker
1msk salt
1dl linfrön
1/2dl torkade aprikoser klippta i mindre bitar
4,5dl rågsikt
ca 7dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och rör sedan ut den i den fingervarma mjölken. Tillsätt honung, salt, frön, aprikoser, rågsikt och det mesta utav mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
 
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter. 
 
Tryck ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Skär sedan brödet i fyrkanter med hjälp utav en degskrapa.  
 
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.  
 
Grädda brödet i nedre delen utav ugnen på 225grader i 15-20 minuter. 
 
Låt brödet svalna på galler. 
Bröd - aprikosbröd i långpanna - gravid - långpanna - långpannebröd - tvillingar

Halva & Sista

Grattis på födelsedagen mig själv en dag i efterskott! Jo men man tackar! En pinne kvar till den stora 3an. Efter ett snabbt besök på förlossningen under förmiddagen blev det tårta och paket för hela slanten under eftermiddagen. Vilken lyckligt lottad liten räka jag är! <3  
 
En hel dag kvar på födelsedagsveckan, en väldigt lång dag, en väldigt väldigt lång dag! För här gick vi (mini) upp strax efter kl. 04.00. Uppe innan tuppen eller ej så blir det tårtrecept denna sista födelsedagsveckodagen. Intressant med en sommartårta såhär mitt i mörkaste hösten tänker ni nu. Och dessutom verkar halva födelsedagsnummret trillat bort! Nä, nu är det inte min tårta på bilden utan Signes tvåårstårta från i juni som får stå modell. För det är inte tårtan i sin helhet jag vill uppmärksamma utan själva tårtbotten som gömmer sig där under bärhögen. En rysligt bra botten som är fluffig utan att bli för fluffig och ohanterlig.   
 
 
Tårtbotten
 
4st ägg
2dl socker
1dl potatismjöl
1dl mjöl
2tsk bakpulver
 
Vispa ihop ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop potatismjöl, mjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten till en jämn smet. 
 
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (24cm). 
 
Grädda mitt i ugnen på 175grader i ca 35minuter. Låt svalna innan botten stjälps upp. 
Tårtbotten - födelsedag - tårta

Datumgissning & Fredagsvego

Ska det vara yoghurtkräm eller glasskräm i morgondagens födelsedagstårta. Glasskräm eller yoghurtkräm. Hmm. Visst är det ändå mycket märkligt att tiden går så kusligt långsamt just nu trots alla dessa avgörande beslut som skall tas!
 
Min mamma har sedan länge gissat nedsläpp för twinsen imorgon, den 29e oktober på min födelsedag. Ni förstår själva att jag kommer knipa för glatta livet under morgondagen. Så, några fler gissningar för leveransdatum? Jag kan tillägga att de är beräknade till den 28 november och att jag gick två veckor över tiden med Signe.
 
Medan ni klurar på förlossningsdatum bjuder jag på lite fredagsmysrecept, ett vegetariskt sådant. Linsburgare. Det låter inget vidare men är så krispiga, ostiga och goda. Mmm! 
 
 
Linsburgare
 
4 stora eller 8 mindre
 
2dl mandelmjöl
1dl riven smakrik ost
1,5dl kokta röda linser
1dl pankoströbröd
1st ägg
1 gul lök - finhackad
chiliflakes, salt och peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser till en smet och forma till biffar. Stek burgarna på medelvärme. 
 
Servera burgarna med klassiska hamburgetillbehör eller som vi gjorde denna gången, i pitabröd. 
 
Vegetariskt - fredagsmys - linsburgare - linser - röda linser - tvillingar