Bästa dagen & Mandelfyllning

Å nu är det inte långt kvar till årets näst bästa dag! Alla semlornas dag! Att fettisdagen inte är en röd dag är minsann skamligt. 
 
Jag har redan hittat det bästa bullreceptet så att baka någon annan form utav slät bulle vore otänkbart. Jag är däremot villig att exprementera med fyllningen..till viss del... I år blev det en mandelfyllning med lite mandelbitar i. Galnare än så blir vi helst inte i detta lilla hus.  
 
Funderar ni över receptet på själva bullarna hittar ni det HÄR
 
 
Mandelfyllning till semlor
 
fyllning till 8-10st normalstora semlor
 
200g mandelmassa
25g mandelmjöl
25g mandelspån
1tsk vaniljsocker
45g florsocker
75g mjölk
 
Blanda ihop allt till en krämig massa och fyll sedan dina semlor. 
 
 
Semlor - mandelfyllning - mandelmassa

Nummer två & Vegotacos

För ett par månader sedan, när nyheten om att min favoritkokbok skulle få en uppföljare nådde mitt lilla öra hoppade jag jämfota utav lycka! Att ett exemplar utav "Ännu mera vego" skulle få flytta hem till oss var en självklarhet. Samma dag som paketavin plingade till i mobilen sprang (bokstavligt talat) jag och Signe till vårt utlämningsställe. Väl hemma mutades barnet med russin, plastsnörena runt bokpaketet och en ny egen liten bok. Allt för att mamman skulle få ett par minuters läsning.     
 
 
Ännu mera Vego har nu bott hos oss ett tag och blivit en i kokboksfamiljen. Hon kommer nog inte bli lika använd som sin syster Mera Vego, men hon är helt klart värd en plats i bokhyllan!
 
Det första receptet från boken som skrek "laaaaga miiig" var detta, Belugatacos. Tacos gjord på svarta linser, även kallade belugalinser. Nästa gång ni är sugna på tacos men inte på kött är detta receptet att ta fram, kanske redan imorgon?
   
 
Belugatacos
 
4port. 
 
3dl torkade belugalinser (svarta linser) 
0,5st gul lök - finhackad
0,5dl rapsolja
1påse tacokrydda
400g krossad tomat (1burk)
1dl vatten
 
Koka linserna i 15-20minuter. Låt svalna i kokspadet medan du gör iordning alla tillbehör. 
 
Fräs löken i oljan. Tillsätt tacokryddan och fräs så det doftar. Se till att ha tillräckligt med olja så det inte bränner fast. 
 
Låt linserna rinna av i en sil. Tillsätt dem i pannan tillsammans med krossad tomat och vatten. Låt puttra i ca 5minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt. 
 
Servera tillsammans med valfria tacotillbehör. 
 
Vegetariskt - belugalinser - fredagsmys - kokbok - tacos

Att hata & Att älska

- Sebastian, gillade du hummusen? 
- Jaaaaa
- ... har du smakat?
- ... tystnad ...
 
Och på min högra sida sitter Mini och nästan kräks över att hon fick en smula hummus i munnen...
 
Ja, min kärlek till bönor är jag ensam om här hemma. Massor med bönor bara till lilla mig helt enkelt. Denna bönsalladen är en utav mina favoriter och passar till det mesta!  
 
 
Bönsallad
 
1liten burk kikärtor (190g)
1liten burk kidneybönor (190g)
1liten burk svarta bönor (190g)
1liten burk stora vita bönor (190g)
1 liten rödlök i tunna skivor
persilja
0,5dl olivolja
2-3msk rödvinsvinäger
salt&peppar
 
Sköja alla bönor ordentligt och lägg i en stor skål. 
 
Tillsätt de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar. 
 
bönor - sallad - tillbehör