1 dag & 2 födelsedagsbarn

Vilken bra dag det är idag!! Idag får vi fira inte mindre än TVÅ födelsedagsbarn!
 
Först ut har vi mitt favoritbarn, semlan! Mitt bästa semelrecept hittar ni HÄR. Det blir de absolut godaste semlorna alla gånger förutom i söndags när vi skulle bjuda hela dopsällskapet på dessa läckerbitar. Men så länge ni inte bakar till dop så blir de perfekta.
 
Foto: Sebastian Karlsson
 
Och när vi har ätit semlor så magarna står åt fyra håll så kan vi toppa hela härligheten med pannkakor som också har födelsedag idag. Otur kan man tycka, som att fylla år på julafton och alltid bli bortglömd. Klassiska pannkakor i all ära men dessa bananpannkakor med extra ägg äter jag och mini till lunch minst en gång i veckan. Ofta när bananerna är för fula för att äta eller så har mamman inte handlat på allt för länge. Det ena oftare än det andra... 
 
 
Bananplättar
 
1 vuxen & 1 barn portion
 
2st mogna bananer
3st ägg
0,5-1dl havregryn
1nypa salt
 
Mixa ihop alla ingredienser till en slät smet. Stek i smör till små plättar. Serveras tillsammans med sylt/bär/kvarg/nötter/fröer. 
 
Mellanmål - Semlor - banan - bananpannkaka - barnmat - ägg

Vattendopad & Puddingdopad

Igår dopade vi tvillingarna i familjen med kristet vatten men mer om det i ett annat inlägg. (Mellan raderna läser ni; vi är fortfarande för trötta efter tillställningen för att orka redigera några bilder.)   
 
Foto: Sebastian Karlsson. "KOM KOM"

"KOM, KOM" och så flaxar hon med handen mot den stackars farbror aka nya bästisen som lika snabbt som en snigel dundrar fram med sin rullator på de grusade småvägarna i byn. Hon springer sedan 30 meter längre fram, vänder sig mot sin nya bästis och ropar "KOM KOM" och så upprepas händelsen hela vägen hem. Den stackars lilla farbrorn knatade på det snabbaste benen bar men det är alltid svårt att hålla jämn takt med en tvååring hög på mannagrynspudding.  
 
 
Mannagrynspudding
 
2msk smör
4dl mjölk
1dl grädde
1dl mannagryn
1nypa salt
1msk socker
1 knivsudd vaniljpulver eller 1tsk vaniljsocker
2st ägg
 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och grädde. Låt vätskan bli varm och vispa sedan i mannagrynen, salt, socker och vanilj. Låt koka ihop till en gröt under omrörning, tar ett par minuter.
 
Knäck äggen i en bunke och tillsätt en sked eller två utav gröten i äggen. Vispa ihop och rör sedan ner äggsmeten i gröten, rör till en slät gröt. Häll gröten i en liten smord ugnsfastform och strö ev. över lite rösocker på toppen.
 
Grädda mitt i ugnen på 200grader i 30-35minuter.
 
Låt puddingen svalna och ät den sedan ljummen eller kall tillsammans med bär/sylt och gärna en klick vispad grädde.  
 
Mellanmål - Signe - billigt - dessert - mannagryn - mannagrynspudding - pudding

Blåa kritor & Blåa frön

Ni vet när en bebis skriker (alltid Sally), en har bajsat upp över öronen (alltid Konrad) och den tredje passar på att hitta på jäkelskap när mamman inte har fler ögon eller armar att flaxa med (alltid Signe, möjligtvis katterna). Denna gången var det en stycket blå krita och en stycket vit tapet, två saker som inte är som gjorda för varandra i en tvååringsvärld. Vart hon får alla kritor ifrån, som för övrigt verkar föröka sig värre än denna stora familjen, vet jag ännu inte. En skattkista fyllt utav kritor finns alltså någonstanns i lilla huset. Eftersom hon själv gömmer sig bakom en ballong när vi leker kurragömma kan man tycka att skatten vore relativt lätthittad men icke sa nicke...
 
När vi ändå är inne på blått och skatter kommer här en blå skatt, en blåbärschiapudding. Chiapudding som var väldigt på tapeten (hehe) för ett tag sedan (kanske fortfarande är?). Detta superfrö som enkelt blir en smarrig liten frukost eller mellis. Puddingen är perfekt att ha ståendes i kylen om man som mig har lite andra saker att pyssla med på dagarna. Häll ut den i en tallrik om du har en sekund extra över eller ät den för all del direkt ur burken ståendes vid kylskåpet. Båda alternativen är testade och funkar finfint. 
 
 
Blåbärschia

3-4port.

3/4dl chiafrön
6dl blåbärssoppa
 
Blanda ihop chiafrön och blåbärssoppan, rör om ordentligt och ställ sedan i kylen. Rör om efter 30 minuter, häll i glas/burkar och låt sedan puddingen stå över natten.
 
På morgonen är puddingen redo att serveras, som den är eller toppad med något gott. Förlagsvis kvarg, banan och kokoschips.
 
Blåbär - Chia - Chiapudding - blåbärschiapudding