Jordnötssmör & Granola i mängder

Hur många granolarecept kan en blogg innehålla?! Tydligen hur många som helst...  
 
Knaprig granola
Saffransgranola
Granola alá lagom
Chiagranola 
Världens godaste granola
Kokosgranola
Kaneldoftande granola
Amningsmussli
Rostad granola
 
... men enligt mig aldrig fööör många. Hemrostad granola till frukostfilen är bra trevligt så här kommer ännu ett recept på denna delikata frukostflinga. Denna gången fullproppad med jordnötssmör!
 
 
Jordnötsgranola

4,5dl havregryn
1 3/4dl jordnötssmör
4msk lönnsirap
 
Blanda havregryn, jordnötssmör och lönnsirap. Det är lättast att använda händerna! Häll ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta granolan mitt i ugnen på 175grader i ca 20minuter. Låt granolan svalna och tillsätt sedan valfri smaksättning. 
 
Smaksättning;
 
1.
torkade äppelringar i bitar
valnötter, grovt hackade
 
2.
chokladknappar
rostade hasslenötter - grovt hackade
 
frukost - granola - jordnötsgranola - jordnötssmör

Legobitar & Dinosaurie

Borta bra men hemma bäst! 
 
Nu är vi hemma igen efter en stugsemester i danmark. En liten stuga på 15kvm på Riis feriepark har varit vårt hem de senaste 5 dagarna. En barnvänlig camping med allt från getter och bad till lekplatser och hoppmattor. Rent och välstädat med en liten butik som sålde nybakade frallor varje morgon.  
 
 
Ett par besök i den lilla staden Vejle har vi hunnit med under våra dagar för besök i min familjs husbil och shopping i ösregn. 
 
 
Och så det självklara stoppet på vår resa, Legoland!
 
Vi och resten utav världen lyckades pricka in en dag som bjöd på lagom värme och uppehåll. Wow, så myckat folk! Så   mycket   folk! 
 
 
Alla statyer och världar som byggts upp utav legobitar är verkligen imponerande men för att få ut parkens storhet tror jag att ett besök under lågsäsong är att föredra. 
 
"Åå, titta bajs"
 
Och så gillar ju min lilla familj djurparker och har besökt flera under åren så ett stopp på Givskud Zoo var givet.
 
Vissa delar utav parken promenerar man runt medan andra åks med bil eller buss bland lösgående djur. Tanken är god men upplägget känns en smula rörigt. Åka, hitta parkering, åka, hitta parkering. 
 
Parken har dock byggt upp en helt fantastisk dinosauriavdelning som imponerade på såväl stora som små. 
 
 
Tack danmark för denna gången!
 
danmark - givskud zoo - legoland - semester

Halt & Krämigt

"Sommar, sommar och sol. Havet och vinden..."
 
Idag har jag, mini och resten utav Instagramflödet varit vid havet och badat. Precis som det skall vara så här i semester- och sommartider. Det var minis första besök vid det stor blå havet och eftersom det innehåller både fika, sand och vatten gav hon hela baletten 2 tummar upp...
 

... fram tills hon påvägen till bilen snubblar i ett hål, så illa att hon stukar foten! Mammas älskade lilla tjej! Hela eftermiddagen har den lilla loppan haltat omkring och förklarat för mig att hon har ajaj i sin tå. Mamman får ajaj i hjärtat. Bröööl. Efter samtal med vårdcentralen blev det ordinerat kyla och vila. Helt okej att muta med glass så hon sitter still som det jättesöta sköterskan på vårdcentralen sa. 
 
Äter ni inte glass med ett kylbandage på lilla fossingen hela dagen lång så kan jag gissa att grillen åker fram. Lite grillade grönsaker eller en grillad köttbit och så denna krämiga risotto. Vilken ljuvlig sommarmåltid! Och skulle ni inte vilja dra fram grillen så funkar risotton finfint som ensamrätt tillsammans med en näve ruccola. 
 
 
Svamprisotto

4port. 

1 gul lök - finhackad
8-9dl grönsaksbuljong
3dl arborioris
2dl vitt vin
300g champinjoner - skivade
ca 3msk smör
salt och peppar
1dl parmesanost - finriven
 
Koka upp buljongen. 
 
Fräs löken och låt sedan arborioriset fräsa med tills det blir glansigt. 
 
Häll över vinet och låt det nästan koka in i riset. 
 
Spä med varm buljong, någon dl i taget och låt det koka in innan mer buljong tillsätts. Riset är färdigkokt efter 15-20minuter. 
 
Fräs champinjonerna och tillsätt i det färdigkokta riset tillsammans med smör och parmesanost. Risotton skall vara ganska lös och krämig. 
 
Smaka av med salt och peppar. 
 
Risotton smakar lika bra ensam som tillsammans med grillade grönsaker eller någon grillar köttbit. 
 
Signe - Vegetariskt - champinjoner - festligt - ris - risotto - svamprisotto