Svidande fickor & Bebisrumpeslät

*Kliirr* Så sprack ännu en blenderkanna. Och där fick jag nog! Hivade ut skräpet, tog fram stora plånboken och började googla..."BLENDERS". Efter lite letande föll kosingen på en Electrolux Masterpiece blender
 
Denna rackaren är som sagt dyr så det svider i fickan än idag, högljud så den väcker sovande tvillingar men krossar allt som ställs i dess väg. Den är aldelles aldelles underbar! 
  
 
Smothien blir krämig, barnmaten hackade till perfektion och soppan len som en bebisrumpa. Dessutom är kannan i plast, hörde jag en halleluja?!
 
När man investerat i detta monster blir det morotsoppa resten av månaden. Lika delar för att den är god, för att man får använda sin mixer och för att man inte har råd med mer än en påse morötter på extrapris. 
 
 
Morotssoppa med dragon

1kg morötter - skalade och skivade
1 gul lök - finhackad
1 liter grönsaksbuljong (vatten + fond)
1,5tsk torkad dragon
2dl grädde
salt & peppar
 
Fräs morötter och lök i lite smör. Häll över buljong och dragon. Låt koka i ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka. 
 
Mixa soppan slät. Häll tillbaka i grytan och tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med salt & peppar. 
 
Vegetariskt - billigt - dragon - köksprylar - morotssoppa - morotssoppa med dragon - morötter - snabbt - soppa - vardagsmat

Separationsfas & Matvrak

Sist ni fick en lägesrapport i twinworld var när de små galenpannorna var 6 månader, vilket var 3 månader sedan. Idag blir våra minisar NIO hela månader, galet! 
 
 Bild: Sebastian Karlsson
 
Sally, denna envisa dam med ett driv och en vilja utav stål. Hon har sedan någon månad tillbaka krupit runt i raketfart här hemma. En klätterapa utan dess like som dessutom är stark som en hel oxe. Jag har alltid tänkt för mig själv "varför sätter man selar på alla barnsaker", sen kom Sally... Inte nog med att hon kryper som en stjärna, hon går även med gåvagn och ställer sig upp mot allt och alla. Tror vi att hon slår storasyster som gick vid 10 månader?
 
 
Sally älskar mat, älskar! Egentligen älskar hon allt som man kan (och inte kan) stoppa i munnen. Ligger det framför henne så ligger det snart i hennes mun. Twinsen äter till 90% själva och Sallys taktik bygger på att trycka in så mycket som möjligt så man får extra påfyllning för att sedan även kunna tjuva utav brorsan. Skulle man missa att hon ätit upp skriker hon så fönsterrutorna skakar. IIIIiiIIIiiiIIIiiII!  
 
Sen var det här med sömnen som är Sallys (eller snarare vårt) stora och tunga bekymmer. Hon sover dåligt, oroligt och vaknar ofta. Just nu ligger hon och tjattrar för sig själv och sparkar i sängens spjälor. Vilket självklart blir väldigt stressande när hon delar rum med lillebror som behöver sin sömn. När hon blir större och har förstått charmen med sömn kan vi klappa händerna åt det hela, för det kan hon det också och bra mycket bättre än hon kan sova.   
 
 Bild: Sebastian Karlsson
 
Konrad, vår lilla mammagris som är en helt fantastisk liten bebis, charmig, smart och nästan alltid glad även om han just nu känner sig frustrerad över att inte kunna ta sig framåt. Syrrorna går ifrån honom och han kan inte följa efter. Därför älskar han sin gåstol som gör att öven han kan rulla efter och vara med på allt kul. Det är roligt allt leka i bollhavet och han kan lägga bollar i en låda för att sedan plocka ut dom igen. Klappa händer och banka är Konrads melodi men roligast av allt är det att slänga saker på golver och se de falla, om och om och om igen...  
 
 
Med sina två små tänder (fler är på gång upp) äter han sin mat lugnt och metodiskt, bit för bit. Att tugga ordentligt är viktigt, minst 20 gånger per tugga brukar man väl säga?
 
Konrad är en usel dagsovare med eftersom att han sover bra på kvällar och nätter så förlåter vi honom för hans små powernappar. Han har till och med sovit 2 hela nättter i sitt nio månader långa liv! Duktiga lilla kille! Men när han vaknar på natten så är det bara mamma som gäller, skulle pappa mot förmodan försöka sig på att trösta blir det liv i luckan.
 
 
Jag ammar fortfarande båda på kvällen, natten och morgonen. Tyvärr lite för många gånger nattetid vilket börjar ta ut sin rätt. Det vore att ljuga att påstå något annat än att denna mamman är bra sliten. Trött och energilös. Separationsfasen (gnäll och skrik 24/7) nu vid 8 månader tillsammans med den dåliga sömnen och en treåring på sommarlov har varit en utav de mest utmanande perioderna hitills vilket har utlöst ett par migränattacker, något jag inte haft på flera år.
 
Det är dock helt underbart att få följa detta sammspel mellan dessa två små individer. Deras olika små personligheter som blir roligare för varje dag som går. Att vara förälder till tvillingar är tufft, samtidigt som jag kan komma på mig själv tänka "så tråkigt det måste vara att bara ha en" och i nästa sekund "så mycket tid man måste ha över". För tiden rusar iväg och snart kommer vi få dra upp en tonårs Sally klockan 12 på förmiddagen och jaga en springande Konrad för att vad våra ben bär oss. Mitt i skriket, kaoset och kletet försöker jag njuta av här och nu. Imorgon är mina små bebisar större, jag ännu lite äldre och vår kärlek till dessa två om möjligt ännu mer oändlig. 
 
Konrad - Sally - tvillingar

Bokbebisar & Torrsprickor

 
Ni vet att jag gillar kokböcker, mycket, kanske lite för mycket. Ja, i alla fall så mycket att det kommer bli ett bekymmer för mig (eee...herren i huset) att flytta alla dessa bokbebisar till vårt nya stora hus. Nåväl, tur att huset är stort så vi också får plats...eventuellt...
 
En utav mina bokbebisar är FREDRIKS FIKA av Fredrik Nylén. Ni vet han som var med i hela Sverige bakar och var så sprudlande glad... Ja just han! En bok fylld med allt man förväntar sig utav en bakbok. Bullar såväl som mjuka kakor och knapriga småkakor. En bok som bjuder på bakglädje så det sprutar ut ur sidorna och träffar rakt i i bakhjärtat.    
 
 
Jag testbakade dessa kardemummakakor. Låt er inte luras av deras torra yttre! Det gömmer sig nämligen en liten knaprig kaka med kryddig smak av kardemumma där inne bland alla torrsprickor. Liten och naggande god!  
 
 
Kardemummakakor

ca 30st

4dl vetemjöl
1,5dl socker
2tsk nymalen kardemumma
2tsk bakpulver
100g smör
1dl vispgrädde
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
 
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna till en smulig massa. 
 
Tillsätt grädden och blanda ihop till en deg. 
 
Forma degen till 30 stycken matskedsstora kulor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175grader i 15-20 minuter. Tills kakorna fått fin färg.
 
kardemumma - kardemummakaka - kokböcker - småkakor