Mörk vrå & Rester

Då jag avskyr bakterier i alla former och färger har jag en tre dagars regel här hemma när det kommer till att äta upp överbliven mat, det som vi brukar kalla rester. Med en matlåda till mig och en till herren i huset så blir det sällan någon mat stående mer än en dag. Men visst händer det att det blir ett par kokta potatisar och någon korvsnutt kvar i kylskåpet som ingen verkar vilja kännas sig vid. Slänga? Eller så blir det pytt i panna! Pytt i panna med ett perfekt stekt ägg är verkligen superdupergott. Och det bästa är att man kan slänga i lite allt möjligt som ligger och sjunger på sista versen där inne i kylskåpets mörkaste vrå. 
    
Vad gör ni med era rester? Slängs det mycket mat i ert hushåll?  
 
 
Pytt i panna
 
Tärnade rotfrukter - te.x potatis, morötter, palsternacka
Tärnade grönsaker - te.x. zucchini, gröna ärtor, lök 
Tärnat protein - te.x. bacon, bönor, korv 
 
Stek allt i en stor stekpanna på medelvärme tills varmt.
 
Obs! Tänk på att börja med det som tar längst tid (te.x rotfrukter) om du inte använder dig utav redan tillagade produkter. 
 
Servera pytt i pannan tillsammans med stekt ägg och gärna inlagda rödbetor. 
 
potatis - pytt i panna - rester - snabbt - vardagsmat

10e & Snittmaraton

Jag älskar det här med snittkakor vilket har satt sina tydliga spår i bloggens receptarkiv. Dagens lilla kokossnitt blir den 10e i ordningen. Tidigare har jag bjudit er på;
 
Sega chokladsnittar
Hasselnötssnittar
Mandelsnittar med glasyr
Tigersnittar
Solrossnittar
Pepparkakssnittar
Syltsnittar
Daimsnittar
Limesnittar med vit choklad
 
Finns det någon enklare och mindre tidskrävande kaka som går att variera i all oändlighet och som alltid smakar helt ljuvligt?! Inte konstigt att vi alla älskar snittar!
 
Herren i husets favorit är Tigersnittarna och min personliga favorit får bli mandelsnittarna med glasyr. Vilken blir er favorit? Kanske dessa kokossnittar...
 
 
Kokossnittar

ca36st

150g mjukt smör
2tsk vaniljsocker
2,5dl mjöl
1,25dl socker
0,75dl kokos
 
Rör ihop smöret med de övriga ingredienserna. 
 
Dela degen på två och rulla ut varje del till en längd. Lägg de två längderna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
 
Platta till längderna och strö över lite kokos. 
 
Grädda längderna mitt i ugnen på 180grader i ca15minuter. 
 
Skär kakorna i sneda bitar, 2cm bredadirekt när de kommer ut från ugnen . Låt kallna på plåten. 
 
Ringla ev. över smält choklad om så önskas. 
 
Kokos - kokossnittar - småkakor - snittar

Utflykt & Wrap

Sammandragningar är nu så kraftiga och regelbundna att min mage är öm av vad som kan liknas vid träningsvärk från en miljard situps. Min barnmorska skickade därför mig och twinsen på en utflykt till förlossningen efter dagens rutinkontroll. Uppkopplad till ctg kunde man konstatera att sammandragningarna kommer så ofta som en gång per minut. Jo tack, jag vet... Som tur är har jag en osmarta livmodertapp som precis som förra graviditeten inte alls förstår det här med att förkortas och föda barn innan en igångsättning i v.42. Men till skillnad från förra gånger så är det nu i vecka 32 ett angenämt problem. Så heja dig världens osmartaste tapp!     
 
 
Dottern åt upp all falukrov till middag och man når helt enkelt knappt fram till köksbänken pga. en stor gravid mage. Ja, alla har vi våra dagar när lunchen måste vara enkel och snabb. Då är tonfiskröror en riktigt hit! Öppna, häll och blanda. 
 
Servera röran kan man göra på många sätt, som en wrap är en favvo eller i en stor bakad potatis. 
 
 
Tonfiskröra
 
1 burk tonfisk i olja
1 burk creme fraiche med smak av fetaost och soltorkad tomat
1/2 röd lök - finhackad
citronsaft
salt&peppar
 
Blanda ihop och ställ kallt en stund innan servering. 
 
Servera tillsammans med bakad potatis eller som en snabb lunchwrap. 
 
fisk - röra - snabbt - tonfisk - wrap