En regel & Preggolife

Det måste varit si sådär en miljard år sedan jag bakade bröd sist! Lagom till jäsning nummer två har ryggen gått av eller så ligger jag halvt avsvimmad på köksgolvet #preggolife. Det är helt enkelt inte den optimala sysselsättningen just nu men oj va jag saknar det. Att baka bröd är min favvosyssla i köket, både baka och att äta. 
 
Fyllda bröd är så smarrigt till soppan, buffén eller om man frågar mig, när som helst på dagen. Ingen tidpunkt är fel för en ostig och varm bit bröd. Fyller gör man såklart med det man gillar bäst. Varför inte salami, skinka, köttfärs eller olika ostsorter. Den enda regeln att följa är att fyllningen inte bör vara för blöt. Det blöter ner degen och gör slutresultaten till den degig och slemmig histora. Följer ni den gyllene regeln är ni på det torra och ni har ett läcker bröd att bjuda helgens gäster på.        
 
 
Fyllt soppbröd
 
1/2 paket jäst
6dl fingervarmt vatten (37grader)
5dl durumvetemjöl
ca 5dl vetemjöl special
1/2dl olivolja
1-2tsk flingsalt (beroende på hur salt din fyllning är)
 
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt olja, salt samt det mesta utav mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa i rumstemperatur under en bakduk i ca 30minuter. 
 
Arbeta ihop degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel (20*40cm). Toppa degen med valfri fyllning. Denna gången valde jag fetaost, soltorkadtomat, riven ost och oliver. Rulla ihop degen till en längd. Lägg över längden med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt och forma längden till ett runt bröd genom att fästa ändarna.
 
Låt brödet jäsa under barkduk i ca 20minuter.
 
Grädda brödet mitt i ugnen på 175grader i ca40-45minuter. 
Bröd - buffé - fyllt bröd

Halvvägs & Vad hände sen

... 
 
Ja, vad hände sen?! Efter det där chockbeskedet i v 8 när vi fick reda på att bebisen i magen var bebisarna! Veckorna har rullat på och vi kan nu skriva v 20 och halvvägs i kalendern. Frågorna trillar in och alla är nyfikna på detta spektakel. 
 
Tvillingarna - Krypen - The Bugs
 
Här har vi åter igen twinsen som planeras med leverans runt 26 november! Tvilling nummer 1 är galenpannan som står på huvudet och tvilling nummer 2 är den lilla rackaren som ligger och har solsemster nere till vänster. I dagsläget är krypen lika stora och efter mycket letande och brötande kan man konstatera att de båda har alla väsentliga tillhörigheter så som ben, magsäck och annat livsviktigt. Tvilling nummer två visar gärna upp sig och sträcker ut sig medan tvilling nummer 1 mest snurrar omkring och gömmer sig bakom sina händer.       
 
v.20 
 
 
Vad säger Signe
 
Svaret är enkelt, hon bryr sig inte det minsta. Någon gång pratade hon om att de kunde bo i trädet ute på gården men annars är hon stencool i frågan. - "Signe, ska du få småsyskon?" - "Nää"
 
Mående - Chocken - Cravings 
 
Jag har sedan v 12 kunnat känna rörelser men kan fortfarande inte urskilja om det är en, fem eller tolv bebisar som rör sig där inne.
 
De första månadernas illamående har passerat och det kommer nu endast smygande kvällstid vilket är rena rama drömmen jämfört med förra graviditeten! Ljuvligt skulle jag vilja uttrycka det!
 
Jag har under flera veckor kämpat mot yrsel som har fått mig att svimma av på de mest lämpliga och olämpliga ställen. Foglossningen är i full gång och kom inte helt oväntat mycket tidigare denna gången. Men värst av allt är den fysiska och mentala tröttheten. Chocken och det faktum att det är svårt för mig att greppa att dom är två. Den förlamar, glömskan, det är svårt att fokusera och att hålla vardagens tempo.
 
Jag vill inte påstå att jag fått några cravings men potatis är ruskigt gott, i alla former och utföranden! Sockerråttan i mig har tagit långledigt och salt eller surt är att föredra.      
 
Vikt - Kulan 
 
Kulan v. 20
 
Sen var det de här med magen och vikten som alltid intresserar och inte minst när det ligger, vad som känns som en hel flock med barn där inne.
 
Kulan finns för beskådan på bilden ovan och vikten stannar idag på +4kg sedan inskrivningen (+-0kg sedan startvikt).
 
Vet ni vad det blir - Kön
 
Vi hoppas att det kommer ut bebisar *håller tummarna*
 
Lääägg aaaav 
 
Tjejer, killar eller en av varje!? Vad bliiir det?!
 
Vi vet, vet ni?
 
... 
gravid - tvillingar

Oväntade hål & Ostig paj

De första släggtagen på den dödsdömda väggen i källaren är släggade. Jag trippar på lätta fötter och med en lätt oro runt i köket och väntar på att köksön skall rasa ner i källaren. Nu ska den utvalda väggen enligt sambon inte vara bärande men jag menar, folk har haft fel om saker förr...  
   
 Fredagsplock; Natchos, vitlöksbröd, västerbottenpaj, creme fraiche, rödlök, jordnötter, ostkuber, salsa, oliver, ölkorv, tzatziki, baconinlindade dadlar, mjukostfyllda crustader och vitlöksstekta champinjoner
 
Jag gillar verkligen det här med matpajer. Vilket ypperligt påhitt! Söta pajer, mjää, men matpajer det är grejer det. Nu är jag tyvärr ensam i den här lilla familjen att tycka det. Tur att paj är den perfekta frysmaten! Min senaste pajfavorit är västerbottenpaj. Jag är som vanligt sist på bollen för detta är inget nytt under solen utan en riktig gammal klassiker. Kräftskiva, midsommar, påsk eller buffé, ge den ett tillfälle och västerbottenpajen fyller sin funktion. Ostig, krämig och med den härliga sältan från osten, så galet god.    
 
 
Västerbottenpaj
 
1st förgräddat pajskal i en springform med löstagbara kanter
 
3st ägg
300g västerbottensost
2dl mjölk
1dl grädde
salt & peppar
 
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i det förgräddade pajskalet. 
 
Grädda pajen mitt i ugnen på 200grader i ca 25-30minuter eller tills fyllningen stannat. 
 
Pajen är godast ljummen eller kall och gärna tillsammans med en klick creme fraiche, finhackad rödlök och en hög med räkor. 
 
Matpaj - Vegetariskt - buffé - västerbottenost - västerbottenpaj