Karlar & Handling

 
Att skicka Sebastian till affären för att handla mat är ett återkommande misstag här hemma. Trotts välbeskrivande inköpslistor med max 5st varor så blir alltid något bortglömt på vägen eller helt enkelt tokigt som är historien bakom denna sötsyrliga kakans uppkomst. Jag skickade alltså iväg mannen i huset för att köpa couscous till middag och hem kommer han med världen största påse kokos...
 
...så nära men ändå så långt ifrån...
 
 
Citronkaka

100g smör - smält
3dl kokosflingor
1st citron - skal och saft
3st ägg
2,5dl socker
1dl kesella 
3,5dl mjöl
1,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
 
Glasyr
1dl florsocker
2tsk vatten
kokosflingor
 
Blanda kokosen med citronskalet och citronsaften.
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. 
 
Tillsätt försiktigt kesellan, smält smör och kokosblandningen.
 
Sikta ner de torra ing. och rör ihop till en jämn smet. 
 
Smöra och bröa en sockerkaksform med kokosflingor och häll sedan i smeten. 
 
Grädda på 175grader i 35-40minuter. 
 
Blanda ihop ing. till glasyren och ringla över den kalla kakan. Strö över kokosflingor.  
Citron - Kokos - mjuk kaka

Samma samma & Gladast av de alla

 
Ons...tis...fre...eee...torsdag! Den här mammabubblan gör en helt dagsblind, lördag eller tisdag vem vet? Men jag vet i alla fall att när man går upp på morgonen är det en ny dag och dags för frukost. Frukost, dagens viktigaste och godaste mål.
 
Signe och jag är väl som folk är mest, samma sak äts varje morgon. Signe mumsar glatt i sig sin morgongröt och jag byter inte gärna bort mina knäckebröd. En skål yoghurt till vardags och äggröra till helgen är väl på sin höjd min tanke utav variation när det kommer till dagens första mål. 
 
Är ni modiga och vågar testa något nytt är kesofrutti kul och gott. Som risifrutti fast utan allt det där extra sockret som stoppas i köpevarianten. Vi vanliga dödliga blir glada av receptet men gladast av de alla blir LCHFarna! 
 
 
Kesofrutti

1 port.

1/2dl vispad grädde
1/2dl keso
valfri mängd honung eller lönnsirap
 
Blanda ihop och servera med härlig topping så som frukt, bär och nötter. 
Keso - Kesofrutti - frukost - mellis

Maskiner i pastellfärger & Rutor utav råg

Den här helgen måste ha haft eld i rumpan för den har bara swishat förbi! Full rulle från morgon till kväll, väggarna är nu iklädda de finaste utav tapeter, listerna är spikade på plats och våra fönster har fått sällskap utav både gardiner och fönsterbrädor. 
 
Nu kan jag personligen inte ta åt mig äran utav helgens hårda slit. Nej, här lever vi på 1700-talet och jag passar barn, lagar mat och erbjuder fika medan manliga muskler trimmar vårt hus. Inte mig emot, jag trivs bättre fastkedjad vid spisen än vid sågen, om inte annat är det bra mycket säkrare att hålla mig borta från livsfarligt stora maskiner som inte är i pastellfärger.
 
Spisen har gått varm i helgen och det har lagats allt från citronkaka (Sebastian jublar) till blåbärspannkakor (Signe jublar) men något brödbak hann jag inte med trotts att det är min helgtradition. Däremot kan ni få ta er en titt på förra helgens bak, rågsiktsrutor med smak utav anis och färnkål. Ruskigt goda till den där potatissoppan som serverades till!
 
 
Rågsiktsrutor

ca 18st

1pkt. jäst
1/4dl smält smör
5dl mjölk
1,5tsk salt
1msk mörk sirap
1msk brödkrydda 
ca 10-12dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke. 
 
Värm smör och mjölk till 37grader och slå degvätskan över jästen. Rör tills den löst sig. 
 
Tillsätt sirap, salt, krydda och det mesta utav mjölet. Arbeta tills du fått en smidig härlig deg och tillsätt mer mjöl om du behöver. 
 
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. 
 
Kavla ut degen till en avlång platta och skär ut degen till ca 18st rutor. 
 
Lägg rutorna på bakplåtsklädda plåtar och låt dom jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. 
 
Grädda brödrutorna i en 225grader varm ugn i ca 8 minuter. 
 
Bröd - Rågsiktsrutor - rågsikt