Oväntat besök & Terapibak

Katten Gun-Britt kommer stolt som en tupp ingalopperande med ännu groda i munnen för att visa sin favorit matte, mamman som är livrädd för grodor står i sängen och skriker, pappan jagar grodan, Gun-Britt springer efter & mini springer runt och skrattar åt showen. Det har med andra ord varit en helt vanlig dag i lilla huset idag också...
 
Håjaja, med alla dessa grodtraumatiserande upplevelser i bakfickan kommer det att krävas ofantliga mängder utav terapibak den kommande tiden! Brödbak funkar fint för skrämda själar och blir resultatet dessutom supersmarrigt och väldigt tjusigt så är det plus i kanten. Testa denna brödfläta så prickar ni av alla boxarna, jackpot!
 
 
Brödfläta

1 bröd

25g jäst
2,5dl fingervarmt vatten (37grader)
1tsk salt
2msk sirap, honung eller socker
2msk olivolja
1st ägg
2dl grahamsmjöl
ca 6dl vetemjöl special
 
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. 
 
Tillsätt de övriga ing. och arbeta ihop till en smidig deg. 
 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30minuter.
 
Knåda ut degen på mjölat bord och dela degen i 3 delar. 
 
Rulla ut varje del till en rulle och fläta sedan ihop rullarna till en fläta. 
 
Tryck till ändarna och lägg sedan fläten i en smord brödform. 
 
Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30minuter. 
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite vallmofrön. 
 
In i ugnen på 225grader i ca 30minuter. Håll ett öga på brödet och täck med folie om det får för mycket färg. 
 
Bröd - Brödfläta

Fröken Gun-Britt & Soliga snittar

Efter att vi installerat en kattlucka är numera varje morgon ett spännande lotteri. Den givmilda katten Gun-Britt delar nämligen mer än gärna med sig av sina finfina nattliga byten. Häromdagen en fågel i hallen, igår en levande groda på minis rum och i morse en mus på sängmattan. Hela Sveriges djurparker kan slänga sig i väggen för här i lilla huset har vi alla djur man kan önska sig och önska att man aldigt sett. Nu väntar vi med spänning på morgondagens byte, kan vi hoppas på en älg tro?
 
När solen skrattar åt oss bakom molnen och hela västkustens stränder gråter utav ensamhet får vi massa tid över att pyssla i köket. Så i brist på sol bakar vi soliga snittar, solrossnittar närmare bestämt. Nästan lika trevliga som den riktiga varan!
  
 
Solrossnittar

ca 20st

100g mjukt smör
0,75dl socker
2msk sirap
1dl grahamsmjöl
1,5dl mjöl
0,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1nypa salt
1dl solrosfrön
 
Vispa ihop smör, socker och sirap till en krämig massa. 
 
Rör ihop alla de torra ing. och tillsätt sedan dessa i smörblandningen. 
 
Arbeta ihop till en smidig deg. 
 
Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en rulle. 
 
Lägg på bakplåtspapper och platta till rullarna något. Strö över solrosfrön och tryck till. 
 
In i ugnen på 175grader i ca 10minuter
 
Skär kakorna på diagonalen till små snittar när de fortfarande är varma. Låt svalna på plåten. 
 
småkakor - snittar - solrosfrön - solrossnittar

Stora staden & Blåbärsskogen

Foto; Sebastian Karlsson
 
Okej, vem kan gissa vart lilla familjen har varit på minisemester ett par dagar?! .....
 
.... Yeeeaaaj, visst var det den stora staden Malmö och framförallt min bror som fick finbesök i veckan!
 
Efter en mumsig lunch och lite kafferep besökte vi ett soligt Folkets park i centrala Malmö. På ett litet terrarie träffade vi denna lilla krabaten tillsammans med massa andra knasiga djur som gör ljud som är svårare än en kossa att härma.    
 
Foto; Sebastian Karlsson
 
Medan lantisarna var i den stora staden mognade blåbären hemma i skogen. Vilket är cirka hur bra som helst då detta ger oss en perfekt ursäkt för att få äta blåbärsmuffins till frukost! Muffins gjorda på blåbär, ägg och yoghurt är som en hel frukostbuffé gömd i en liten vit form, perfekt!   
 
 
Blåbärsmuffins
 
12st

125g smält smör
3,5dl mjöl (ev. hälften vete & hälften dinkel)
1dl grahamsmjöl
3tsk bakpulver
1nypa salt
1tsk kanel
1dl socker
1/2dl riven kokos
1dl hackad mandel
1st ägg
2,5dl naturell yoghurt
3dl blåbär
 
Vispa ägg, yoghurt och det smälta smöret. 
 
Rör ihop alla torra ing.
 
Häll äggblandningen över de torra ing, och rör ihop till en jämn smet. 
 
Tillsätt blåbären och rör om försiktigt. 
 
Fördela smeten i 12st normalstora muffinsformar. 
 
Grädda mitt i ugnen på 200grader i 20-25minuter. 
 
TIPS!
Frys in de nybakade muffinsen så fort de svalnat.
När muffinssuget slår till; låt de tina över natten så de är redo för morgonens frukost.  
 
Blåbär - frukost - muffins