24 dagar kvar & Bortapepparkakor

Nu får jag säkert halva svenska folket efter mig, men om sanningen ska fram så är jag mer förtjust i köpepepparkakor än hemgjorda! Jag veeet, jag veeet! Det är som att svära i kyrkan men så är det. Helst ska det vara stora hjärtan från Gille.
 
Nu bakar jag pepparkakor hemma ändå men mer pga. tradition än smak. Med det sagt har jag dock hittat ett recept på en väldigt oklassisk pepparkaka, gingersnaps. Det är en tjock sprucken kaka som är rullad i socker och har den där härliga pepparkakssmaken. Riktigt goda för att vara pepparkakor bakade hemma i lilla köket!
 
 
Gingersnaps
 
20st
 
2,5dl farinsocker
125g mjukt smör
0,5dl mörk sirap
1 ägg
5,5dl mjöl
4tsk bakpulver
1tsk kanel
1tsk mald ingefära
0,5tsk mald kryddnejlika
1 nypa salt
 
Rör socker och smör pösigt. Tillsätt sirap och ägget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Blanda ihop till en deg. Ställ kallt minst 1 timme. 
 
Dela degen i 20 bitar och rulla varje bit till en boll. Strö ut strösocker på en tallrik och rulla bollarna i sockret innan de placeras på bakpappersklädda plåtar. 
 
Grädda kakorna mitt i ugnen på 200grader i 10-12minuter. 
 
gingersnaps - jul - pepparkakor - småkakor

25 dagar kvar & Teknikens gröt

Vi inviger alltid första advent med tomtegrötfrukost. Det är vår lilla mysiga jultradition här hemma i lilla huset. 2014 fick ni det klassiska "gröt på spis"-receptet och förra året var det "gröt i ugn" som gällde hela december lång. Detta året har vi ju Crock-poten Gunnar och det vore inte rättvist av mig att inte bjuda in honom till vårt adventsmys. Så i år var den han som stod för kokningen utav vår tomtegröt. 
  
 
Har ni någon gång kokat risgrynsgröt så vet ni att den är så rackarns uppmärksamhetskrävande. Det skall röras och röras och ändå bränner skiten fast i botten utav kastrullen och halva julen går sedan åt till att skrubba grötkastruller. Genom att låta Gunnar sköta tillagningen undviker vi hela den problematiken, på samma sätt som om vi skulle tillaga den i ugnen vilket är en metod jag sedan tidigare är väldigt förtjust i.
 
Hela högen här hemma höll med om att gröten får en bra konsistens och smakar precis som din klassiska risgrynsgröt. Jodå, Crock-poten Gunnar kommer får hjälpa oss med grötkoket fler gånger! 
 
Frågan är hur jag ska koka min gröt nästa år?! Hur lagar ni er tomtegröt?
 
 
Risgrynsgröt i Crock-Pot
 
8 port. - Crock-pot orginalrecept
 
4 dl grötris
7,5 dl vatten
9 dl mjölk
2 msk socker
1 kanelstång
1 tsk salt
1-2 dl grädde
 
Häll allt utom grädden i pottan och sätt på LOW i 3,5 - 4 timmar. Fyll på med mer mjölk om det behövs. 
 
Rör ner grädden i slutet och låt gröten bli varm. 
 
crock-pot - frukost - gröt - jul - risgrynsgröt

28/11 & BF

Foto; Sebastian Karlsson
 
Idag, den 28/11 var ni tänkta att komma till oss! Men vi har redan fått lära känna er, gosa och gråta tillsammans i snart två veckor. Vilken resa! Vilken kärlek! Vilka underbara barn! Så lika men ändå så olika ♥
 
Vi firade Konrad och Sallys BF dag med att ta hela stora familjen till stan då storasyster hade sin första klipptid bokad. Hela familjen kom i tid (wop, första gången!) och sedan gick det utför. Mini är inte direkt känd för sin samarbetsförmåga... Håjaja!