Lillaräkan

Tisdagsfisken denna veckan är något ruksigt gott, nämligen räktoast! Jajaja, räkor är ingen fisk men de gillar och bada och är slemmiga så då räknas de till tisdagsfisken tycker jag. Dessutom älskar jag verkligen detta och måste dela med mig av receptet.
 
Brukar ni äta förrätt? Eller föredrar ni efterrätt? Eller båda delarna? Att jag är en riktig dessert tjej har vi redan konstaterat men när vi ska lyxa riktigt ordentligt blir det förrätt. Händer väl sisådär två gånger om året... Jag vill inte riskera att inte orka efterrätten!
 
Detta är i alla fall en perfekt liten förrätt och genom att steka brödet i massa smör blir det hela bra mycket roligare än en gammal torr  skagentoast. Det händer även att vi äter detta en vardagskväll när vi inte är superhungriga men ändå småsugna. Då slänger jag på ett skivat ägg på toasten också så blir det matigare.
 
Jag tycker räkröran ska vara syrlig, så snåla inte med citronsaften eller dillen heller för den delen. Ä, snåla inte med nått utan ha i massa räkor också! Och hade jag inte ammat så hade jag haft med finhackad röd lök i röran men för att undvika en sömnlös natt med en ledsen bebis så hoppar vi detta denna gången. 
 
 Lyx
 
Smörstekt räktoast

4st

1 liten burk handskalade räkor
1 burk creme fraiche 
2-3msk majonäs
ev. fint hackad röd lök
dill
citronsaft
salt&peppar
 
Blanda ihop till en röra men spara lite räkor som dekoration. 
 
4st skivor långfranska
ruccola
räkor
rödlök - skivad
Citronskivor
röd rom
 
Tryck ut runda brödskivor med hjälp av ett glas. Stek sedan brödet i rikligt med smör. Lägg brödskivorna på tallrikar och lägg på generöst med ruccola. Klicka på räkröran och toppa röran med de sparade räkorna. Garnera hela härligheten med rom, röd lök och en citronskiva.
 

Bakning pågår!

Sörre delen av helgen spenderades bland vispskålar och mjölpåsar i köket. Hemma hos oss är nämligen förberedelserna inför Signes dop i full gång. På söndag smäller det och innan dess är det massor som ska fixas och donas med. Temat för kalaset går självklart i rosa och vitt för det ville Signe ha...
 
I morse var jag och Signe nere på stan och åt frukost med en vän. Signe var på gott humör så vi passade på att shoppa en dopoutfit till mamman. Lättare sagt än gjort! Det behöver vara amningsvänligt, acceptabelt för ett dop, passa till Signes outfit, dölja fladder och helst vara någorlunda snyggt. Hur gick då jakten? Jo tackar som frågar. Toppen jag till slut köpte är snygg och där med uppfyller den åtminstone ett av kraven...
  
 Stora nybakade frallor

För att få en liten paus i allt kak- och tårtbakande så bjuder jag idag på ett brödrecept. Dessa frallor är underbara, men vilket nybakat bröd är egentligen inte det?!
 
Jag gjorde 10st stora frallor men storleken är ju inte det viktigast så gör efter eget tycke men håll då lite koll på gräddningstiden.  
 
 Jäsning pågår
Källafranska

Ca 10st frallor

25g jäst
5dl fingervarmt vatten (37grader)
1msk olja
1tsk salt
4dl rågsikt
ca 10dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt, rågsikt och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg. 
 
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. 
 
Arbeta degen på mjölat bakbord och rulla ca 10st bullar av degen. Lägg på bakplåtspapper och sikta över lite vetemjöl över bullarna. Skär sedan ett kryss i varje bulle. 
 
Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 30 minuter. 
 
Grädda i 225grader i ca 10-12 minuter. 
 

En stycket födelsedagstårta

Hipp hipp hurra!
 
Idag är det ingen vanlig dag för idag är det min extrapappa/protespappa/knöslingpappa/låtsaspappa (vi kan fortsätta en halv evighet men ni fattar nog galoppen nu) Affes födelsedag!
 
När man var mindre var det svårt att se det positiva med att ha skilda föräldrar men jag vet en väldigt bra sak som kommit ur det och det är vår Affe. För bättre människa än honom får man leta efter! Signe den lyckosten har dubbla uppsättningar av alla mor- och farföräldrar (ni förstår hur många julaftonar vi firar va?!) men hennes absoluta favorit är helt klart hennes Affe. 
 
Någon födelsedagstårta har jag tyvärr inte möjlighet att bjuda Affe på idag men en godistårta tror jag inte han hade tackat nej till. Nu fyller inte Affe 55år (he wish) men nu ska vi inte prata om en mans ålder!
 
Så, tack för att du finns Affe och grattis på din födelsedag! Kramar från Emmelie, Signe och Sebastian. Signe säger att jag ska hälsa att det mest är hon som säger grattis och kramas. 

 
Idéen till tårtan har jag fått här ifrån. Så varför inte knåpa ihop en godistårta nästa gång ni ska på kalas? Det är inte alls svårt! Följ instruktionerna så har ni en riktigt uppskattad kalasgåva på nolltid.
 
Steg 1.

Ta en rund godisburk och placera på valfritt underlag, i detta fall ett paket. 
 
 
 
Steg 2.

Klä din godisburk med avlånga chokladbitar. Jag använde Mercie. För att få dom att fästa satte jag en liten bit dubbelhäftande tejp på baksidan av varje chokladbit. Knyt ett valfritt snöre runt chokladen. 
  
Steg 3. 

Toppa din tårta med godisbitar av olika sorter. Här är det bara att välja och vraka. Vi hade fruktkolor hemma så det var det jag använde. 
 
Steg 4.

Alla födelsedagstårtor behöver ha ljus, så även denna. 
 
 
  
Steg 5.

Sista steget är att klä in hela godistårtan i celofan. Och tada, din tårta är redo för kalas!