2 kärlekar & Söndagstradition

 
Det finns två saker den lilla damen i grått älskar mest av allt i hela världen, sin lilla kissekatt Gun-Britt och pannkakor. Så varje söndag smyger jag och minime upp och steker pannkakor till frukost!
 
Detta är favoriten, blåbärspannkakor utan blåbär, för det blir lugnast så när en snart 11månaders bebis ska äta. Om man nu inte gillar att tvätta bort blåbärsfläckar, för då är det genialiskt att lägga ner blåbären i smeten. 
 
Signe äter alltså sina naturella, pappan med sylt och mamman med blåbär, kvarg och lönnsirap.
 
Pannkakor är bästa starten på dagen och så får man massa energi och orkar busa med sin katt hur mycket som helst!
 
 
Signes blåbärspannkakor

ca 10st

2,5dl mjöl
2tsk bakpulver
(1krm salt - uteslut om barn under 1år ska äta)
2,5dl mjölk
2msk flytande smör
1st ägg
1tsk vaniljpulver
(1dl blåbär - uteslut för att undvika blåbärskaos)
 
Blanda ihop alla ing. 
 
Stek små pannkakor i smör på medelvärme. 
 
Servera tillsammans med blåbär (om ni inte hade det i pannkakorna), en liten klick kvarg & en skvätt lönnsirap. 
Blåbär - Blåbärspannkakor - Pannkakor - frukost - mellis

Helgens bröd & Små smörgåsar

Ibland blir jag sådär onödigt sugen på rostat bröd, smör och apelsinmarmelad! Och är det en lite extra lyxig dag så toppar jag gärna härligheten med ett par skivor gurka för att få in någon form utav näring i havet utav vitt fluff. Brödet bakar jag helst själv och är det enklaste brödbak du kan ställa till med.
 
Signe hälsar att det är smaskigt även orostat med lite leverpastej på. En liten smörgås till en liten tjej och så får mamma och pappa äta gjort-hemma-rostbröd i lugn och ro. 
 
 
Gjort-hemma-rostbröd

2st

50g jäst
5dl fingervarmt vatten
1/2tsk salt
2msk flytande smör eller olja
ca 12dl vetemjöl special 
 
Smula jästen i en bunke och rör ut den i det fingervarma vattnet. 
 
Tillsätt salt, smör samt det mesta utav mjölet och arbete ihop till en smidig deg. 
 
Låt degen jäsa under bakduk ca 30minuter. 
 
Knåda ut degen på ett mjölat bord och dela degen i två. Forma varje del till en limpa och lägg i smord brödform. 
 
Låt jäsa övertäck ännu en gång, ca 30minuter.
 
Pensla med varmt vatten och hopp in i ugnen på 200grader i ca 25-30minuter.
 
Låt bröden kallna på galler under bakduk. 
 
Bröd - Formfranska - Rostbröd

Sockerbagare & Utefika

 
Här har vi lilla byns bästa sockerbagare! Medan jag ordnar med disken har mini järnkoll på det mumsiga vi har i ugnen. Denna gången var det världens godaste vaniljsmörsbullar som gräddades där inne i värmen och tro mig, dom är väl värda att vänta på. För visst går det åt en och annan bullpåse i detta ljuvliga väder och alla utefikor med solen på näsan som man får som belöning för ett par minuters trädgårdsarbete. *klapp på axeln*  
 
 
Vaniljsmörsbullar

ca 25st

50g jäst
3dl fingervarm mjölk
1,5dl socker
1nypa salt
3st ägg
225g mjukt smör
ca 12dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den med hjälp utav den fingervarma mjölken.
 
Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta utav mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. 
 
Låt bulldegen jäsa under bakduk i ca 40minuter. 
 
Medan degen jäser så rör vi ihop fyllningen. 
 
Fyllning

150g mjukt smör
1,5dl florsocker
1msk vaniljsocker
 
Rör ihop alla ing. och klicka ut/spritsa 25st små klickar på ett bakplåtspapper.
 
Ställ fyllningsklickarna i frysen medans degen jäser klart. 
 
När degen är färdigjäst tar du upp den på mjölat bord och knådar igenom den. Dela degen i 25st bitar. Rulla varje bit till en liten boll och lägg dessa i aluminiumformar. 
 
Tryck ner en frusen fyllningsklick i mitten utav varje bulle. 
 
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker
 
Grädda bullarna mitt i ugnen på 250grader i 6-9minuter. 
 
Vaniljsmörsbullar - bullar - vanilj