Snormonster till Halloween

Buuuuuuuuu!!
 
Vänta, vänta, vänta!! Innan ni blir allt för rädda av detta halloween inlägg vill jag tacka för alla grattishälsningar jag fick under gårdagen!! Söta ni, det värmer en gammal tants hjärta ska ni veta. <3 
 
Snormonster

Låt oss återgå till halloween, monster och annat läskigt! Ni trodde väl inte att jag skulle låta er stå utan någon halloweengodsak imorgon va?! 
 
Min inspiration för dessa små monster är som det mesta i livet min älskade dotter. Naaaaw. Nä, det är inte fullt så gulligt som det låter för hon är en 7 kilos snorhög just nu och det var också någonstanns bland allt snor jag kom på att snormonster helt klart är passande för halloween!
 
Så, gröna små snormonster med gula ögon fick det blir! Läskiga som tusan...eller...supersöta...det är frågan...
 
Buuuuu!
 
Snormonster

7st
 

100g vit choklad
grön karamellfärg
30g puffat ris eller rice crispys
1 msk kokos
1 msk hackad torkad annanas 
 
Ögon
14st mini nonstop
lite mörk choklad
florsocker
några droppar vatten
 
Vi börjar med att göra monstrets kropp genom att smälta den vita chokladen i 30 sek. intervaller i micron. Rör mellan varje omgång! När din choklad är halvsmält börjar du tillsätta karamellfärg. MAX två droppar i taget, rör INTE utan ställ in skålen i micron och kör 10sek, ta ut och rör först då i karamellfärgen. Upprepa detta till du får en ljusgrön färg. Tillsätter du din karamellfärg rakt i den smälta chokladen kommer den troligtvis att stelna och bli obrukbar! 
 
I din gröna choklad rör du nu i puffat ris, kokos och den torkade annanasen. Klicka ut små toppade monster på ett bakplåtspapper och låt stå i kylen minst 30 minuter. 
 
Medan monstrerna står och skrämmer osten i kylskåpet så gör vi klart ögonen. 
 
Smält den mörka chokladen och droppa en liten chokladprick i mitten på varje non-stop med hjälp utav en tandpetare. Ställ ögonen i kylen och låt chokladen stelna.
 
Efter ca 30 minuter är det dags att sätta ihop snormonstrerna. Blanda ett lim till ögonen genom att hälla florsocker och några droppar vatten i en skål. Rör ihop till en tjock kristyr och lägg i en spritspåse. 
 
Spritsa kristyren på baksidan utav ögonen och fäst dom sedan försiktigt på kroppen. 
 
In i kylen och låt kristyren stelna.
 
Klara att ätas/skrämma dina fikagäster med!
 

Idag är det ingen vanlig dag...

...för idag är det min födelsedag!
 
Siffran börjar sakta men säkert ticka upp mot 30-sträcket men än sålänge har jag några år kvar. Mitt sinne är lika ungdomligt som en 80-årig gammal dam men detta året stannar siffran på 27. Fick dubbelkolla med Sebastian, tydligen är minnet lika gammalt som sinnet. 
 
Självklart ska jag bjuda mig själv på tårta idag och jag förstår att alla ni andra också vill göra det. Så här får ni ett recept på världens bästa tårtbotten så slipper vi sitta och smaska på gammal tråkig köpebotten.
 
Hög och luftig tårtbotten
 
Jag hittade detta tårtbottenrecept i en utav mina många, många gömmor utav gammla tidningsutklipp. Tro mig, det är verkligen perfekt och så enkelt att du aldrig mer kommer titta åt de där färdiggjorda tårtbottnarna i rosa paket i affären längre. Botten blir hög, fin och luftig, precis allt man kan önska av en kaka. Psst, har du ammningshjärna och glömmer bakpulver i smeten blir den vare sig hög, luftig eller fin...
 
De bottnar jag har bakat har rest sig precis till springformskanten. Men vill man vara på den säkra sidan kan man klä sidorna av sin form med remsor utav bakplåtspapper som sticker utanför formen. Då har kakan extra utrymme för att resa sig och på så sätt udviker man en kväll med städning utav sin ugn.
 
Jag fryser sedan min tårtbotten som den är. När jag sedan är redo och använda den så tar jag ut den i rumstemperatur och låter botten tina i ca 30 minuter. Då är det mycket lättare att dela kakan i tre delar än om den skulle vara helt tinad.   
  
Alla goda ting är 3
 
Den bästa tårtbotten

1 stycket

5st ägg
socker
potatismjöl
vetemjöl
3tsk vaniljsocker
1,5tsk bakpulver
 
Okej, för att göra denna tårtbotten så tar du fram 3 stycken stora glas. 
 
I glas 1 knäcker du 5 stycken stora ägg. 
 
Ställ glas nummer 2 bredvid glas nummer 1 och fyll glas nummer 2 med lika mycket socker som det finns ägg. 
 
Dags för glas nummer 3, gör samma sak som med sockerglaset. 1/3 av glaset ska vara potatismjöl och de resterande 2/3 vetemjöl. Toppa mjölglaset med bakpulver och vaniljsocker.
 
Nu kommer trixet för att få en luftig och hög tårtbotten, detta är superviktigt! Vispa ägg och socker VITT och PÖSIGT i maskin. När du tänker att det är pösigt är du inte ens i närheten! Det tar ca 10 minuter att få det riktigt riktigt bra. 
 
Sikta ner allt som finns i mjölglaset i äggsmeten och RÖR superförsiktigt ner det till en jämn smet. 
 
I en smörad springform häller du nu din tårtsmet. 
 
In i ugnen på 175grader i ca 35 minuter. Testa med en sticka om botten är klar.
 
Låt bottnen svalna i ringen för snyggare resultat. 
 
Dela och fyll tårtbottnarna med det du gillar bäst. 
 
Tips; Byt ut 1/3 av vetemjölet mot kakao så får du chokladbotten istället :-)
 
Tårtbotten

Morotsbakelse & Snorkalas

Hej och hå vilket snorkalas vi hade hemma hos oss igår. Det var jag som stod för den snoriga underhållningen och nu är vi en si sådär 18 paket näsdukar fattigare. I morse vaknade jag dock upp av att jag andades genom näsan eller va det att Signe drog mig i håret... 
 
Nu tittar ni på bilden och ser dessa ljuvliga morotsbakelser och så tänker ni;
- Men är det inte tisdag idag?! Vart är tisdagsfisken?!?
Jo, men bacon kommer ju från grisen, och vissa grisar bor nära havet och räknas ju därför som fiskar... Och köper ni inte den förklaringen så är sanningen den att jag inte lagat mat på 5(!) dagar då jag levt i en förkylningsbubbla de snaste dagarna. Men låt inte detta förstöra er tisdag, tisdagsfisken är tillbaka nästa vecka igen! 
 
Åter till baconfisken. Dessa är superenkla och supergoda. Jag är ingen förespråkare av dieter men jag tror att dessa rackare räknas in under kategorin LCHF eller, jag har ingen aning om man nu tycker sånt är plus i kanten. Riva morötter kräver en viss arbetsinsatts om man gör det för hand men annars sköter dom sig bra själva i ugnen. Vardagsmat i sitt esse! 
 
 
Morotsbakelse

8st

10st champinjoner - skivade och stekta
4st morötter - grovt rivna
1/2 gul lök - finstrimlad och stekt
8 skivor bacon (1paket)
1-2tsk timjan
1dl mjölk
4st ägg
1/2 paket fetaost
salt och peppar
 
Klä kanterna av ett muffinsbläck med baconskivorna, en skiva bacon i varje hål. 
 
Blanda de övriga ing. (utom fetaosten) och fyll mitten av formarna med fyllningen. 
 
Toppa hela härligheten med smulad fetaost. 
 
In i ugnen på 200grader i 25-30 minuter. 
 
Servera tillsammans med en god sallad. 
bacon - morotsbakelse