Dessert & Pannacotta
Dessert är något jag väldigt sällan lagar vilket är märkligt då jag tillhör den delen av befolkningen som läser dessertmenyn först på restaurang (och gärna väljer 2 efterrätter istället för förrätt). För att kicka igång dessertådran slog jag till på en tidning full med smarriga desserter. Så nu ska här minsann lagas desserter! Varför inte börja redan ikväll och lyxa till denna förkylda fredag med en krämig vaniljpannacotta.
Denna goda pannacotta skulle jag och Sebastian avnjuta framför en film en myskväll för någon vecka sedan. Vi hann knappt ställa ner pannacottan på bordet förens vårt automatiska kalorialarm Signe vaknade. Så desserten åt vi i omgångar medans den andra hoppade runt med vrålhalsen på ena armen. Och filmen...ja...det var svårt att få något riktigt grepp om den då verken jag eller Sebastian har lärt oss att läsa på läppar ännu. Men ni förstår principen med en mysig fredagsdessert i alla fall...
Inspiration
Först ut i dessertträsket blev som sagt en vaniljpannacotta med färska hallon. Pannacotta har jag gjort flera gånger tidigare och efter färdigköpt glass ur plastlåda är detta världens enklaste dessert. Ingredienserna är få och finns oftast redan hemma i köksskåpen så man behöver inte ens trängas på ICA bland alla tacoletande helgfirare.
Dagens Tips; När man gör pannacotta sjunker ofta vaniljfröna till botten av skålen. Smaken blir den samma men det blir inte lika snyggt. Men genom att låta smeten svalna i kastrullen innan man häller upp den i serveringsskålar kan man oftast undvika detta.
Sött och gott
Vaniljpannacotta med hallon
4st
3 gelatinblad
1 vaniljstång
4,5dl vispgrädde
3/4dl socker
Blötlägg genlatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull och tillsätt grädden. Värm tills den börjar ryka, men den får absolut inte koka! Tillsätt sedan sockret och dra av kasrullen från plattan.
Plocka upp vaniljstången och rör ner gelatinbladen. Rör tills gelatinbladen smält.
Häll upp pannacottan i fina glas och ställ dessa sedan svalt i minst 3 timmar.
Servera pannacottan tillsammans med färska hallon.
Oj så gott ! :) Blir vit chokadmousse med hallonpuré imorgon till efterrätt. Jag gör faktiskt efterrätt både fredagar och lördagar. Är precis som dig kikar alltid först på efterrättsmenyn :)
SV: Ja det kan aldrig bli fel :) Ja då får du klura på det, men alltid roligt att försöka hitta något inte så vanligt :)