13 dagar kvar & Saffranschock

Nu är lucia nära och här inne på Mildarabarber kommer det snöa saffransbullsrecept! Saffransbullar i alla former är ett av mina absoluta favoritbakverk i juletider. Kanske för att det bara äts under en väldigt (buhu) kort tid varje år. För har någon någonsin ätit lussebullar på stranden i juli?! 
 
Kesella, inte kesella, mjukt smör, smält smör.... Åsikterna är många kring hur man får de saftigaste lussebullarna. Bakas det någon form utav bullar med saffran i är det detta grundrecept som används och har användts i flera år här hemma i lilla huset. Det är det bästa! Det blir saftiga och luftiga bullar väl värda att servera ljusets drottning när hon kommer skridande på söndag morgon. 
   
 
Lussepinnar

150g smör
5dl mjölk
50g jäst
2dl socker
2krm salt
2 påsar saffran (1g)
14-15dl vetemjöl special
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm mjölkblandningen till 37grader.  
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig. 
 
I med socker, salt, saffran samt de mesta av mjölet. Arberat ihop till en smidig deg. 
 
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter. 
 
Fyllning:
200g riven mandelmassa
100g rumsvarmt smör
1 apelsin, rivet skal
 
Blanda fyllningen.
 
Baka ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred på apelsinfyllningen. 
 
Vik degen dubbelt på mitten och skär degen i ca 2-3cm tjocka remsor. Tvinna remsorna några varv och lägg på bakplåtskläddaplåtar för att jäsa.  
 
Låt jäsa i 30 minuter. 
 
Pensla pinnarna med uppvispat ägg. 
 
Grädda mitt i ugnen på 225grader i 8-10 minuter. 
 
bullar - jul - lucia - lussebullar - lussekatter
birgitmaria

Älskar allt med saffran!! I år ska jag testa att baka lussebullar som en konditor!

Svar: Vilken grej!
Emmelie