Saffranskrans & Klapp på axeln

Det bästa till sist! Mandelmassa, saftigt äpple, smör och knapriga mandelbitar gömmer sig i denna läckra saffranskrans. Ska ni bjuda på luciafika imorgon är det denna krans ni ska ställa fram på fikabordet bredvid glögg och pepparkakor. Jag är svår att imponera på när det gäller bakverk men *klapp på axlen för mig*! Denna är grym! 
 
 
Klippt saffranskrans med äpple och mandel
 
2st kransar
 
150g smör
5dl mjölk
50g jäst
2dl socker
2krm salt
2 påsar saffran (1g)
14-15dl vetemjöl special
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm mjölkblandningen till 37grader.  
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig. 
 
I med socker, salt, saffran samt de mesta av mjölet. Arberat ihop till en smidig deg. 
 
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter. 
 
Fyllning:
2st äpplen - grovt rivet
100g mandel - grovt hackad
100g mjukt smör
1dl socker
200g mandelmassa - grovt riven
 
Själp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en rektangulär platta.
 
Bred på det mjuka smöret och strö över äpple, mandel, socker och mandelmassa. Rulla ihop degen till en rulle och forma den sedan till en ring. Lägg varje ring i en smord springform.
 
Klipp snitt med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidan, en åt höger och en åt vänster osv. så att fyllningen syns.
 
Låt jäsa i 30 minuter. 
 
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
 
Grädda kransen mitt i ugnen på 200grader i 25-35 minuter. Täck ev över kransen med en bit folié om den får för mycket färg. 
 
Saffran - jul - lucia - lussebullar - saffranskrans
Mirre

Men oh så gott

Svar: <3
Emmelie